de waarheid achter een paar light producten

Ingediend door jens.B op Din, 24/02/2009 - 22:31.
Kwaliteit++++- ( Goed - 1 stem)

BRUSSEL - De markt van caloriearme producten groeit jaarlijks met 10 procent. Light valt dus duidelijk in de smaak bij de consument. De verbruikersorganisatie Test-Aankoop onderzocht het fenomeen, maar stelde vast dat light-producten vaak evenveel calorieën bevatten als hun klassieke tegenhanger. Test-Aankoop pleit dan ook voor een strengere reglementering van de etikettering.

Light-kaas
Drievierde van de Belgen kocht in 2003 wel eens een pakje light-kaas, terwijl dat in 2001 nog maar 59 procent was. Toch is het de consument aan te raden het voedingsetiket te lezen voor gebruik. Light is immers op verschillende vlakken relatief, stelde Test-Aankoop vast.

Sommige light-kazen bevatten volgens het etiket maar 20 of 30 procent vet, in plaats van het gebruikelijke vetgehalte van 45 procent. ,,Die cijfers geven echter het vetgehalte weer in verhouding tot de hoeveelheid droge stof, en die verschilt van kaas tot kaas", stelt Test-Aankoop. Zo is platte kaas met 40 procent vet minder vet dan light-camembert met 28 procent vet.

Yoghurt
Een ander voorbeeld is yoghurt. Heel wat fruityoghurts trekken de consument over de streep met een grote ,,O procent vet" op de verpakking. ,,Ze bevatten dan wel geen vet, maar in vele gevallen bevatten de light fruityoghurts veel suiker en blijven ze dus calorierijk", stelt Sigrid Lauryssen van Test-Aankoop. De verbruikersorganisatie raadt de consument dan ook aan om duidelijk de voedingstabellen op de verpakking te lezen.

Een derde vorm van misleiding op de verpakking stelde de verbruikersorganisatie vast bij producten als water en koffie die, ondanks het feit dat ze op zich al caloriearm zijn, toch soms als light bestempeld worden. Light slaat in deze gevallen dan op ,,minder cafeïne" of ,,minder zout".

Chips & chocolade

Het onderzoek haalt vooral light-chips, light-chocolade, light-soep of light-ontbijtgranen onderuit. Ze bevatten nauwelijks minder vet dan de klassieke tegenhangers. Goede punten zijn er wel voor light-frisdranken, light- mayonaises, light-boter en light-room: in deze producten zitten over het algemeen wel degelijk minder suiker of vet dan de originele producten en smaken ook nog goed.

Volgens Test-Aankoop ligt het probleem echter niet bij producten, maar bij de verpakking. De consumentenorganisatie ijvert al langer voor duidelijke etiketten met de vermelding van de voedingswaarde per 100 gram en per portie. Vanmorgen gaf minister van Volksgezondheid Demotte aan daar werk van te zullen maken.

T-A wil ook dat misleidende claims aan banden worden gelegd. Een Europees voorstel in die zin ligt klaar, maar de uitvoering laat op zich wachten. ,,We willen ook dat de producent wordt verplicht te bewijzen dat zijn product echt "light" is, bijvoorbeeld via een onafhankelijk orgaan dat nagaat hoeveel calorieën er in een product zitten", aldus nog Lauryssen.

Ik vind die light producten

Ingediend door Woopy op Din, 24/02/2009 - 22:45.

Ik vind die light producten sowieso zever. Er zitten dan iets minder kcal in, maar het zit dan wel vol andere rare stofjes.

@woopy ben ik volledig mee

Ingediend door jens.B op Din, 24/02/2009 - 23:25.

@woopy ben ik volledig mee eens Smiling

nyu moet ik zeggen dat de

Ingediend door Hardrocker op Don, 26/02/2009 - 11:15.

nyu moet ik zeggen dat de light kaas van den akldi (die blokken kaas) tog een dagelijks deel van mijn voeding uitmaken. ( een boterham met 100 gram kaa ertussen als middagmaal of als ontbijt.) lekker, eiwitrijk en verteerd niet al te snel.

helemaal waar

Ingediend door Ymesch op Zat, 06/06/2009 - 21:01.
Quote:
Ik vind die light producten sowieso zever. Er zitten dan iets minder kcal in, maar het zit dan wel vol andere rare stofjes.

Helemaal waar. Voor school hebben wij kort geleden nog een onderzoek gedaan naar voedingsadditieven.
Waar ze sachariden (glucose enz.) uithalen , steken ze dingen zoals aspartane erin: kankerverwekkend bij en te hoog verbruik... om eens over na te denken voor die mensen die er zo dol op zijn omdat ze dan minder zouden verdikken... Sticking out tongue

In Nederland staat er al

Ingediend door TURO op Zon, 14/06/2009 - 13:52.

In Nederland staat er al jaren hoeveel er van vetten, eiwitten etc. er ingaan per 100gram.

Staat er in België ook op.

Ingediend door Woopy op Ma, 15/06/2009 - 16:02.

Staat er in België ook op. Alleen kijken de meeste mensen daar niet naar. Die denken "oh, een light product, gezond!!!" en kopen dat. Of het nu om light kaas, chips, kip,... gaat, maakt allemaal niet uit. Sommigen kijken wel eens, en zien dan "oh, 3g minder vet per 100g!" maar zien niet dat er wel 15g suiker per 100g meer inzit.
Sowieso, het idee van "light chips" vind ik echt absurd.