Waarom Popeye ongelijk heeft en een glas appelsiensap had moeten drinken

Gast


Punten: 0
Aangesloten:
Ingediend door Gast op Don, 10/03/2011 - 11:24.

Een artikel van Flanders Food (organisatie van de voedselindustrie) over ijzer(opname) in voeding.
Lees het volledige artikel hier (5 paragrafen).

Quote:
Dit verklaart onder andere het misverstand dat spinazie een goede ijzerbron is. Spinazie bevat misschien wel relatief veel ijzer (zie tabel 1) maar vanwege het hoge gehalte aan oxalaten wordt slechts zeer weinig ijzer effectief door het organisme opgenomen. De absorptie van non haem ijzer kan ten slotte worden verbeterd door de gelijktijdige inname van vitamine C via fruit of fruitsap en producten van dierlijke oorsprong. Vitamine C bevordert de omzetting van de ferri-vorm naar de ferro-vorm, die beter geabsorbeerd wordt.




1 Je titel is verkeerd, dus

star star star star star star
star star star star star star
star star star star star star
Niet Actief
Punten: 3142
Aangesloten: 21 Jan 2010

1 Je titel is verkeerd, dus zoals ik je titel bekijk, zeg je dat hij enkel sinaasappelsap had moeten drinken. In het artikel staat er dat het spinazie + sinaasappelsap moet zijn.

2 De combinatie van de 2 lijkt me bhah Sad

3 Niet ijzer, maar nitraat uit spinazie verbetert de werking van de spieren.

Quote:
Popeye had gelijk: spinazie maakt sterker
Nitraatrijke voeding wellicht ook heilzaam bij hartziekte
vrijdag 04 februari 2011Auteur: (hvde) Aanraden 3 Delen Bewaar Corrigeer E-mail Print
kippa
© KIPPA

Vorige 1 van 1Volgende BRUSSEL - Niet ijzer, maar nitraat uit spinazie verbetert de werking van de spieren.

Spinazie is krachtvoer, wist het Amerikaanse tekenfilmfiguurtje Popeye al in 1927. In dat jaar maakte de stoere zeeman zijn debuut als stripfiguurtje en begon hij legendarische hoeveelheden spinazie weg te werken - een groente die hem superkrachten geeft, wat elke aflevering weer goed van pas komt om z'n rivaal Brutus te verslaan en Olijfje voor zich te winnen.

Popeye had gelijk, schrijven Zweedse onderzoekers deze week in het wetenschapsblad Cell Metabolism: spinazie werkt als krachtvoer. De spieren krijgen er meer energie door en raken minder snel uitgeput. Alleen is het spinaziebestanddeel dat daarvoor zorgt niet ijzer, zoals Popeye dacht, maar nitraat, een stof die behalve in spinazie ook rijkelijk aanwezig is in sla en in bietjes.

Boost

Nitraat geeft de krachtcentrales van de spieren - de mitochondriën - een boost, toonden onderzoekers van het Karolinska Instituut aan. Ze lieten proefpersonen drie dagen lang nitraatpillen slikken, het equivalent van dagelijks 200 tot 300 gram spinazie. Achteraf moesten de vrijwilligers op de hometrainer een fitheidsproef afleggen, waarna de Zweden een biopsie van hun dijspieren namen en die vergeleken met een vergelijkbaar spierstaal van vrijwilligers die drie dagen neppillen hadden geslikt alvorens de fietsproef af te leggen. Daaruit bleek dat de mitochondriën van de nitraatslikkers minder zuurstof verbruikten en toch meer energie produceerden.

Volgens onderzoekers Eddie Weitzberg en Jon Lundberg is dat goed nieuws voor sporters, die van een bord spinazie per dag inderdaad betere prestaties en meer uithoudingsvermogen mogen verwachten. Maar ook voor mensen met diabetes en hart- en vaatziekte kan een nitraatrijke voeding heilzaam zijn, hopen de Zweden. Sommige vormen van suikerziekte en hartziekte worden immers veroorzaakt door slecht werkende mitochondriën.

Of het Zweedse onderzoek evenveel voor de verkoop van spinazie zal betekenen als Popeye met zijn tekenfilms deed, valt te betwijfelen. Toen de matroos in de jaren dertig van de vorige eeuw spinazie begon te eten, steeg de consumptie van de groente in de VS met een derde - en dat in een tijd dat de product placement nog niet eens was uitgevonden.

De voorbije halve eeuw is de verkoop van spinazie in de VS en daarbuiten weer ingezakt, omdat de groente in een geur van verdenking is komen te staan, juist wegens het nitraat dat erin zit. Dat zou bij de bereiding worden omgezet in kankerverwekkend nitriet. De jongste tien jaar wordt dat kankerrisico evenwel genuanceerd en wijzen voedingswetenschappers weer vaker op de voordelen van nitraat. Zo zet ons lichaam de stof om naar stikstofoxide (NO), een molecule die een grote rol speelt bij de regeling van de bloeddruk, de immuunafweer en de stofwisseling. Onlangs is zelfs aangetoond dat nitraten bij mensen de bloeddruk verlagen en (voorlopig alleen bij proefdieren) dat ze bescherming bieden tegen suikerziekte, hartinfarcten en beroertes.

--

Vegetarian is an old Indian word for bad hunter.