Bodybuilding en water

Ingediend door Si op Woe, 22/08/2007 - 21:34.
Kwaliteit+++-- ( Middelmatig - 8 stemmen )

Water duidt op leven, geen mens, geen levend wezen kan zonder. Water = leven. Wat doet het allemaal, hoeveel hebben we er nu precies van nodig? Wanneer moeten we het innemen.

Water is een essentieel bestanddeel van ons lichaam, ons lichaam bestaat namelijk uit ongeveer 75 tot 80 procent water. Het is verantwoordelijk voor veel verschillende processen in ons lichaam, zeker bij bodybuilders. Je kunt lang zonder voedsel, maar absoluut niet lang zonder water. Bedenk je maar eens waarom mensen vaak klagen over hoofdpijn, zeker als het warm is, hoofdpijn is het eerste verschijnsel van uitdroging, vaak drinken deze personen te weinig water. Of bijvoorbeeld een kater, alcohol is een vochtafdrijvende substantie, geen wonder dat je soms opstaat met hoofdpijn niet?

Water is nodig voor het lichaam, zeker bij bodybuilders en het wordt door veel mensen te weinig aandacht aan besteed. Het is ten eerste bevorderlijk voor de algemene gezondheid, het zuivert je lichaam van afvalstoffen en het voorkomt intoxicatie. Als de temperatuur buiten te warm is, koelt water het lichaam af tot op de gewenste temperatuur.

Water heeft ook invloed op de inname, verwerking en opname van onze voeding/voedingsstoffen. Het is essentieel om eiwitten te breken in aminozuurketens en je lichaam in staat te stellen deze te gebruiken. Het helpt ook om je honger te controleren, als je na een maaltijd nog honger hebt, kan water dit hongergevoel wegnemen voor een poosje, zodat je niet steeds met honger loopt. Koud water drinken verhoogt ook ons metabolisme.

Als we dan eens kijken naar de invloed van water op onze spieren en spieropbouw. Ten eerste is water verantwoordelijk om elektrolyten naar de spieren te brengen die spierkracht en spiercontrole beïnvloeden. Dit maakt water essentieel in de spieropbouw, het is van belang voor de vetverbranding (metabolisme boosten), energietoevoer en spieropbouw, een groot deel van de spiercel bestaat namelijk uit water!

Net zoals dat een machine olie nodig heeft om goed te draaien, heeft het lichaam water nodig als smeersel. Water is één van de hoofdingrediënten dat als smeersel dient voor de gewrichten en het kan ook blessures aan de gewrichten of aanhechtingen voorkomen. Het is een schokdemper voor de gewrichten, zeker als je traint met zware gewichten. Het dient ook als bescherming voor de pezen, dus als je blijft doortrainen, zonder voldoende water te drinken, kan je hier blessures aan oplopen. Water is dus het smeersel van de gewrichten, tijdens je training drink je dan best ook twee grote glazen water.

Als je wil weten hoeveel water je MINSTENS nodig hebt per dag moet je jouw vetvrije massa vermenigvuldigen met 0,04 en dan kom je het gewenste aantal liters uit.

ok gedaan met magere melk

Ingediend door rumble_in_the_jungle op Don, 23/08/2007 - 09:16.

ok gedaan met magere melk Laughing out loud
hoe bepaal je dan de vetvrije massa ?

Vetvrije massa

Ingediend door Si op Don, 23/08/2007 - 11:17.

Je laat je vetpercentage meten, of je maakt een ruwe schatting, als je bijvoorbeeld 100 kilo weegt en je hebt een vetpercentage van 12% bereken je het percentage van de vetvrije massa (100% - 12 % = 88%) , dan heb je 88% vetvrije massa, dan doe je 100 kilo x 88% = 88 kilo. 88 kilo x 0,04 = 3,52 liter water/dag.

juist , domme vraag was

Ingediend door rumble_in_the_jungle op Don, 23/08/2007 - 14:42.

juist , domme vraag Laughing out loud was nog nie lang wakker

Hoezo gedaan met melk? Zit

Ingediend door TIGER op Zon, 02/09/2007 - 14:12.

Hoezo gedaan met melk? Zit er dan geen water in melk? Met daarbij nog allerlei andere belangerijke stoffen? Melk of sportdrank is altijd beter. Zoek maar eens op hoeveel je prestaties verbeteren.
PS: water is eigenlijk niet echt juist, vocht zou beter zijn.

Heb enige tijd (jaren denk

Ingediend door ezechiël op Zon, 02/09/2007 - 23:07.

Heb enige tijd (jaren denk ik) terug ook eens een studie gelezen die aantoonde dat veel opname van water na training de afgifte van groeihormoon verhoogde. Met veel water na training werd hier overigens bedoeld regelmatig, en geen 3 liter vlak erna. Eye-wink

vond deze bereking

Ingediend door flobuilder op Don, 09/04/2009 - 12:48.

vond deze bereking leuker

lichaamsgewicht - (lichaamsgewicht*vetpercentage) x 0,04

mat tkomt natuurlijk op tzelfde neer he doet er totaal niet toe

Smiling