vasthouden

star star
Niet Actief
Punten: 101
Aangesloten: 01 Aug 2006
Ingediend door geworpene op Vrij, 23/03/2007 - 15:46.

ik probeer nu regelmatig om op bepaalde momenten in een oefening een bepaalde houding of hoek vast te houden. bij het breed optrekken of chin ups bijvoorbeeld probeer ik wanneer ik voel dat volledige herhalingen er niet meer inzitten me in het hoogste punt gedurende een minuut vast te houden. bij biceps doe ik hetzelfde maar dan in drie fases, vasthouden bij het omhooggaan, op het hoogste punt en bij het laten zakken.

Nu de vraag.

IK voel en weet dat het voor mij werkt, maar zijn er mensen die er meer ervaring en/of schema's of wetenschappelijke studies hieromtrent hebben???
Dat het werkt op welk vlak?

star star star star star star
star star star star star star
star star star
Niet Actief
Punten: 1596
Aangesloten: 03 Mrt 2005

Dat het werkt op welk vlak?

--

Buy my artQuote: Dat het werkt op welk vlak?

star star star
Niet Actief
Punten: 149
Aangesloten: 13 Nov 2005
lietchi schreef:
Dat het werkt op welk vlak?

Vraag ik mij ook af..Omdat je iets "voelt" is

star star star star star star
star star star star
Niet Actief
Punten: 806
Aangesloten: 11 Okt 2006

Omdat je iets "voelt" is niet een indicatie om te vertellen dat het werkt dit even terzijde.

Wat wil je hiermee bereiken?

--

“You are doing your best only when you are trying to improve what you are doing”Je hebt het over isometrisch

star star star star star star
star star star star star star
star star star star star star
Niet Actief
Punten: 16301
Aangesloten: 08 Feb 2005

Je hebt het over isometrisch trainen (iso=gelijk; meter=afstand => de halter 'op dezelfde afstand' houden). Op deze manier kan je je spieren heel intensief belasten, zodat deze vorm van trainen doorgaans een goed effect heeft op de spiergroei. Maar je moet rekening houden met het idee: 'Je wordt hoe je traint.' Als je je spieren traint om iets gewoon vast te houden, zal dat je bewegingssnelheid niet te goede komen (je lichaam past zich immers aan om de gevoelde inspanningen in het vervolg beter aan te kunnen pakken). Ook zegt men vaak dat statische (=isometrische) training de bloeddoorloop door je spieren niet bepaald stimuleert.

Ross Enamait (rosstraining.com) heeft echter eens een artikel gepost over explosieve spierkracht met een trainingsvorm waarbij isometrische training bij kwam kijken. (ik kan het artikel niet meteen vinden, maar je mag me geloven. Eye-wink)
Ross stelt dat je explosieve kracht goed kan trainen door een spiergroep enkele seconden isometrisch (statisch) en vervolgens plyometrisch (explosief) te belasten. Zijn voorbeeld: je duwt met je vuist hard tegen de muur - arm gebogen - en houdt dat enkele seconden zo. Vervolgens pak je een kleine medicine ball, die je zo hard mogelijk voor je uit stoot (hoewel zo'n uitstoot niet helemaal plyometrisch is).
Dit is natuurlijk een heel andere benadering van isometrisch trainen.

Om even terug te keren 'je wordt hoe je traint'. Er zijn bepaalde (grote) spieren/spiergroepen die stabilisatie als voornaamste functie hebben (onderrug, buikspieren enz.). Ik herinner me dat Hercules een tijd geleden op dit forum heeft gepost dat je er goed aan doet zulke spieren ook voornamelijk isometrisch te trainen.

Maar deze twee trainingsvormen zijn heel anders dan wat jij doet, dus ik raad je aan er niet mee te overdrijven.

--

Only those who will risk going too far can possibly find out how far one can go. ~ T.S. Elliotbedankt dat is ongeveer wat

star star
Niet Actief
Punten: 101
Aangesloten: 01 Aug 2006

bedankt dat is ongeveer wat ik graag geweten had.

ps over dat overdrijven, ik doe gewoon mijn normale training en pas als een volledige herhaling niet meer lukt doe ik het soms in plaats van geforceerde herhalingen of cheaten. en dan nog doe ik die maar om de paar trainingen als ik met (te)zware gewichten werk om mijn spieren eens goed te belasten

pps ik weet het, het is niet normaal dat een ps langer is dan je gewone berichtje ziet ook dat mensen

star star star star star star
star
Niet Actief
Punten: 499
Aangesloten: 30 Mrt 2005

je ziet ook dat mensen negatieve sets gaan doen wanneer het niet meer lukt om tegen de weerstand in te bewegen; met hulp mag het gewicht dan weer omhoog om vervolgens de zwaartekracht zo langzaam mogelijk te laten winnen.

het is de volgende vuistregel:
100% kracht tegen de zwaartekracht in
120% kracht bij statisch belasten
140% kracht met de zwaartekracht mee

bedenk je wel dat statisch trainen met name de statische kracht vergroot, niet de dynamische kracht.
toch ben ik zelf een sterk voorstander van een statische/negatieve rep aan het eind van een dynamische set; het vraagt nl veel meer aanspanning en de mate van aanspanning is in wezen de prikkel tot kracht en spiergroei.
een volledige dynamische beweging tot failure Exclamation spreekt niet meer dan 50% van de spier aan, een statische/negatieve set tot "tranen" toe vast te houden vraagt een enorme dosis zenuwactiviteit om de spier tegen de weerstand in samen te laten te trekken. deze zenuwactiviteit is DE prikkel tot groei, niet het gewicht dat je gebruikt.yep, ook wat research gedaan

star star
Niet Actief
Punten: 101
Aangesloten: 01 Aug 2006

yep, ook wat research gedaan klopt wat je zegt, werkt bij mij ook heel goed in elk geval, je mag er wel niet mee overdrijven na mijn gevoel. IK doe het nu elke vrijdag omdat ik dan twee dagen rust neem (dus enkel bij spierfalen op de laatste herhalingen) en ik zie een drastische verandering in spiergroei. Ik laat iets weten wanneer het geen vorderingen meer oplevertMaar wat dan met het feit

star star star star star star
star star star star
Niet Actief
Punten: 835
Aangesloten: 05 Aug 2003

Maar wat dan met het feit dat statisch belasten een goede doorbloeding tegenhoudt? Spieren hebben toch net dat bloed hard nodig op zulke momenten? Of ben ik mis.bij statische belasting

star star star star star star
star
Niet Actief
Punten: 499
Aangesloten: 30 Mrt 2005

bij statische belasting wordt idd de bloedtoevoer afgesloten, daarom ook alleen bij de laatste rep, ik hou zelf niet langer dan 1 minuut vast maar als je dit bij de laatste rep doet kun je een minuut wel vergeten, dus de spier komt niet lang zonder bloed te zitten.