Schema niet veranderen?

star
Niet Actief
Punten: 40
Aangesloten: 20 Nov 2010
Ingediend door Iantje1 op Woe, 30/03/2011 - 00:19.

Edit: excuses aan thierry gunst, ik had verkeerde informatie ontvangen, hij was 2de plaats ifbb europe 1986!




Had hij ook argumenten over

star star star star star star
star star star star star star
star star star star star star
Niet Actief
Punten: 15282
Aangesloten: 20 Jan 2007

Had hij ook argumenten over de voordelen?
Op zich valt er wel iets voor te zeggen. Oefeningen die je veel doet, ga je steeds beter kunnen (ook zonder krachtwinst maar puur door de gewenning). Maar langs de andere kant lijkt het me ook logisch dat je wat moet uitzoeken wat wel en niet voor jou werkt. Als een bepaalde oefening voor jou niet veel lijkt te doen maar bv wel snel blessures oplevert, lijkt het me logisch dat je die vervangt. Na verloop van tijd weet je natuurlijk wat wel en niet werkt, en dan kan je misschien een vast schema gebruiken. Maar echt nooit veranderen, vind ik vreemd.
Ikzelf train al meer dan een jaar met een min of meer vast "patroon". De indeling blijft ongeveer hetzelfde, maar de oefeningen en reps/sets veranderen wel af en toe. Na enkele jaren te trainen, weet ik al vrij goed hoe ik moet trainen om vooruitgang te maken, maar toch probeer ik nog regelmatig nieuwe dingen om te kijken of die niet NOG beter werken en daardoor zal dat "vaste" patroon toch nog af en toe eens (licht) wijzigen.

Dusja, ik vind het een beetje een vreemd idee. Misschien als je 10 jaar traint, dat je dan goed weet wat je moet doen en daardoor nooit je schema moet veranderen, maar ik ben zelf van mening dat je altijd nog kan bijleren en aanpassen. Als je van in het begin met een schema traint wat je nooit meer gaat veranderen, ga je volgens mij veel vooruitgang mislopen, omdat je in het begin gewoonweg nog niet weet wat voor jou persoonlijk het beste werkt.

Zo, lange reactie is dit geworden Sticking out tongue



Dus als ik het goed begrijp

star
Niet Actief
Punten: 40
Aangesloten: 20 Nov 2010

Dus als ik het goed begrijp kan je vooruitgang boeken door bijvoorbeeld altijd dezelfde oefeningen doen en nooit te veranderen, alleen zal het minder zijn als je experimenteert?

Zelf vind ik dat je gelijk hebt en dat je altijd kan bijleren door andere dingen uit te proberen, maar ik las ergens dat je om de 6-8weken je trainingsschema moet veranderen omdat je dan spierweefsel aanspreekt vanuit een andere hoek/uitvoering waardoor je spieren daarop reageren, en als je altijd dezelfde oefening doet worden je spieren dit gewent waardoor ze niet meer gaan reageren/groeien?

EDIT: Heb dit onderwerp toch eens gegoogled en heb op bodynet een onderwerp gelezen waar stond dat je om de 6 weken je schema moet veranderen, maar dat het nie persé de oefeningen moet zijn, maar het kan ook de aantal reps, andere spieren per dag, rustdagen veranderen etc..
Maar dan kom ik toch tot de conclusie dat dit toch wel degelijk nodig is om te veranderen van schema als je echt vooruitgang wilt boeken?

Gr.
Ian



Ik zou hem ook flink tegen

star star star star star star
star star star star star star
star star star star star star
Niet Actief
Punten: 13301
Aangesloten: 23 Jan 2009

Ik zou hem ook flink tegen spreken, blijven trainen met een schema dat steeds hetzelfde blijft, daar ga je geen progressie mee boeken vanaf een bepaald punt. Zeker als je traint voor bodybuilding. Stel hem eens de vraag waarom pro's steeds andere strategiën zoeken om er op een bepaalde wedstrijd harder en voller bij te staan Sticking out tongue

Je lichaam heeft prikkels nodig om te groeien. Door steeds weer opnieuw hetzelfde te doen, geef je je lichaam geen puls om meer spiermassa aan te zetten.



Ja dat vind ik ook, maar ik

star
Niet Actief
Punten: 40
Aangesloten: 20 Nov 2010

Ja dat vind ik ook, maar ik had gewoon enige twijfel want het klinkt nogal logisch als je gewicht omhoog gaat dat je spieren erop reageren..

Maar het klinkt dan ook weer logisch dat je spieren prikkels nodig hebben door verandering en ze niet te laten wennen..

Misschien nog 1 vraag, in mijn gym heb ik maar 4 been oefeningen en dat is een machine waar je met je buik op ligt voor je achterkant van je benen, de leg curl, leg press en squat rek, en omdat benen een grote groep is gebruik ik die 4 oefeningen in 1 dag, maar stel nu dat ik die oefening moet veranderen hoe doen jullie dat dan? Of doe je een andere volgorde van oefeningen om de 6/8weken, of benen van dag veranderen?

Wil er wel bij vermelden dat ik step-ups niet kan doen in de gym want ik denk niet dat de eigenaar dit zal toelaten om op zijn bankjes te stappen, hij is nogal gesteld op zijn materiaal, wat ik begrijp, en lunges vind ik ook nogal ambetant om te doen en ik ben soms erg lang bezig met 1 setje lunges als ik die deed in mijn vorige gym.



highbar squat vs lowbar

star star star star star star
star star star star star star
star star star star star star
Niet Actief
Punten: 15282
Aangesloten: 20 Jan 2007

highbar squat vs lowbar squat, front squat, hack squat, overhead squat, zercher squat, deadlift, romanian deadlift, hamstring raise, good morning,... variaties genoeg Smiling eens spelen met reps/sets is ook al een mooie variatie vind ik.



Het is niet enkel vorderen

star star star star star star
star star star star star star
star star star star star star
Niet Actief
Punten: 13301
Aangesloten: 23 Jan 2009

Het is niet enkel vorderen in kracht (gewicht verhogen) dat voor massa zorgt. Voor massa komt er nog wat meer kijken.
SLDL, lunges, single leg squats, Glutes ham raises, supersets, dropsets, allemaal mogelijkheden om je training uit te bereiden of aan te passen Eye-wink