hoe zit het nu met vetzuren?

star star
Niet Actief
Punten: 120
Aangesloten: 26 Feb 2005
Ingediend door FiletMignon op Zat, 09/04/2005 - 21:35.

Ik ben me wat aan het verdiepen in bodybuildingvoeding. Ik heb ook een en ander opgezocht over vetten. Wat ik vond, tart mijn verbeelding. Ik vraag me af of er eigelijk één populair-wetenschappelijk artikel is dat de bal niet misslaat.

In het boek "Alles over sportvoeding" van Anita Bean (een referentie) staat te lezen dat meervoudig onverzadigde vetzuren niet zo goed zouden zijn als enkelvoudig onverzadigde vetzuren omdat die laatste niet alleen de LDL-cholesterolspiegel verlagen (de "slechte cholesterol") maar ook de HDL-cholesterol spiegel lichtjes verlagen. Zij zegt dat enkelvoudig onverzadigde vetzuren de grootste gezondheidsvoordelen bieden.

In het boek "Alles over fitness" van Oliver Barteck (een zeer degelijk boek, heb ik al gemerkt) staat dan weer te lezen dat meervoudig onverzadigde vetzuren een dubbel positief effect hebben: ze verlagen de LDL-cholesterol en verhogen de HDL-cholesterol. Dit is duidelijk in tegenspraak met wat Anita Bean schrijft.

Ik dacht een en ander eens op het internet op te zoeken. Mijn redenering was: misschien ligt het aan het feit dat het boek van Anita Bean drie jaar ouder is. Wat ik op het internet (zelfs op degelijke sites) vond, was te gek om op te noemen.

Opmerkelijk is dat veel bronnen geen onderscheid maken tussen enkelvoudig en meervoudig verzadigde vetzuren. Dat is een misdadige veralgemening!

Volgens Bill Philips (de man achter EAS en eveneens een referentie) zijn de enige vetzuren die iemand nodig heeft, de essentiële vetzuren (dit zijn de zogenaamde omega 6 en omega 3 vetzuren die onder de meervoudig onverzadigde vetzuren vallen. Volgens hem mogen we al de rest overboord gooien: allen andere meervoudig onverzadigde vetzuren: niet nodig! Enkelvoudige vetzuren: niet nodig! Ik dacht dan: die kerel verkoopt met zijn bedrijf AES natuurlijk supplementen van essentiële vetzuren, dat zal wel de verborgen agenda zijn. Maar zo 'n man gaat toch geen uit de lucht gegrepen beweringen doen en zijn reputatie op het spel zetten. Als hij een dergelijke bewering doet, moet er toch iets van aan zijn?

Volgens de site http://www.kerngezond.nl zijn de essentiële vetzuren de enige onverzadigde vetzuren die er bestaan (huh?). Volgens die site zijn er maar twee soorten onverzadigde vetzuren: omega3 en omega6. Wat een larie!

Wat je allemaal leest over cholesterol tart de verbeelding nog meer.

Wat ik vooral zou willen weten is: wat is hier nu allemaal van aan?
1. Zijn essentiële vetzuren de enige die we echt nodig hebben?
2. Verlagen meervoudig onverzadigde vetzuren de slechte LDL-cholesterol of verhogen ze die lichtjes?
Graag deskundig advies...




hoe zit het nu met vetzuren?

star star
Niet Actief
Punten: 120
Aangesloten: 26 Feb 2005

Wat ik nog vergeten zeggen ben: ik vermoed dat Anita Bean fout zat over het feit meervoudig onverzadigde vetzuren ook de goede HDL-cholesterol lichtjes verlagen, maar waar ik vooral in geïnteresseerd ben is: hoe komt het dat ze zoiets publiceert in een boek? Ik ben er zeker van dat ze daar grondige redenen voor zal gehad hebben. Het boek dateert uit 1996. Was dat dan misschien de stand van de wetenschap toen?

Ook graag antwoord op mijn vraag ivm de essentiële vetzuren en de stelling van Bill Philips.



hoe zit het nu met vetzuren?

star star star star star star
star
Niet Actief
Punten: 499
Aangesloten: 30 Mrt 2005

ik moet eerlijk toegeven dat wetenschappers zich op meer terreinen tegenspreken en wat je hier nu noemt is wel een heel mooi voorbeeld.
persoonlijk heb ik me niet zo verdiept in deze vetzuren puur om het feit dat de laatste 20 jaar veel tegenspraak was tussen artikelen die verschenen, enerzijds over het cholesterol en anderzijds de vetzuren.
omdat er geheel geen lijn was te vinden wat nu wel en niet juist was, is er geen standaard gesteld. op deze manier zul je artikelen blijven vinden die de tendens anders nuanceren en zal er geen eensluidende significantie zijn.
straks vertellen ze ons weer dat juist de verzadigde vetten voordelige effecten op onze gezondheid hebben. wat moet je dan geloven? luister naar je lichaam, ieder lichaam is anders en daarom is bij topsport het hele standaardiseerproces zinloos. het enige dat volstaat is een persoonlijk aangemeten schema berekend op je verbruik en herstel.

elk boek dat dit soort wetenschap als autoriteit beschouwd heeft vaak in theoretische normen aanzien maar mist de belangrijkste nuances van de praktijk door het gebrek in individuele behoeftes die gekenmerkt worden bij sport op hoog niveau.