De effecten van alcohol op vetverlies en spierfuncties

Ingediend door Le3 op Zon, 23/09/2007 - 16:30.
Kwaliteit++++- ( Goed - 3 stemmen )

Wat is alcohol?
Alcohol is een heldere ontvlambare stof dat een lagere dichtheid dan water heeft. Het lost tevens op in water. De meest bekende vorm van alcohol is “ethyl alcohol” of ethanol. Het is opgebouwd uit koolstof, waterstof en zuurstof dat samengehouden wordt door verbindingen.

Alcohol bevat 7 calorieën per gram, wat bijna tweemaal de hoeveelheid van proteïnen en koolhydraten is. Het bevat slechts 2 calorieën minder dan vet. Calorieën die in alcohol zitten, zijn bovendien “lege calorieën”. Dat betekent dat ze een tekort hebben aan de nutriënten die nodig zijn voor een gezond metabolisme. Dit is de reden waarom ze vetopslag bevorderen.


Wat gebeurt er wanneer we alcohol drinken?

Na het drinken van alcohol wordt ongeveer 20% in de bloedsomloop geabsorbeerd. De rest wordt in de bloedstroom gebracht via de dunne darm. Alcohol wordt doorgaans vrij vlug opgenomen, hoewel zekere factoren hier een invloed op hebben waaronder:

• De hoeveelheid voedsel in de maag: hoe meer voedsel, hoe trager de absorptie.
• Het type drank: bv. Champagne wordt sneller geabsorbeerd dan niet-bruisende
dranken.
• De alcoholconcentratie van de drank: hogere alcoholische dranken worden vlugger
geabsorbeerd.

Het grootste deel van de alcohol in het bloed wordt in de lever verwerkt, waar de alcohol afgebroken wordt door het enzyme “alcohol dehydrogenase” (ADH). ADH verwerkt de alcohol in “acetaldehyde”. Acetaldehyde wordt op zijn beurt afgebroken in acetaat door een ander enzyme: “aldehyde dehydrogenase”. In de laatste fase wordt het acetaat verder verwerkt tot waar het uiteindelijk het lichaam verlaat als de afvalstoffen dioxide en water.
Wanneer er zich veel alcohol in het bloed bevindt, begint er een ander system te werken. Het lichaam gaat dan ook een andere groep enzymen inschakelen. Je kan dit bezien als een manier van het lichaam om alcohol als giftige stof uit het lichaam te krijgen.
Een kleine hoeveelheid alcohol wordt ook verloren via zweet, urine en de ademhaling.

Welke effecten heeft alcohol op mijn lichaam?
De belangrijkste negatieve functie van alcohol is de onderdrukking van testosteron, wat de vader is van alle sekshormonen. Testosteron is een uitstekend hormoon om vet te verbranden, waardoor wanneer de stof verlaagd wordt, vetopslag versneld wordt. Testosteron is een zeer anabolisch hormoon dat vetloze lichaamsmassa bijdraagt. Dit wil zeggen dat minder testosteron, minder spieren betekenen. Minder spieren betekent dan weer dat er minder calorieën verbrand worden en een trager metabolisme.

Een ander nadeel van alcohol is dat het spiercellen dehydrateert. Hydratatie van spiercellen is belangrijk wanneer je spiermassa wil bijwinnen. Water is eveneens een zeer belangrijk deel van veel lichamelijke processen. Wanneer je gedehydrateerd bent, zal dit je prestaties aanzienlijk verlagen.

Alcohol blokkeert eveneens de opname van veel belangrijke voedingsstoffen die noodzakelijk zijn voor spiercontractie, relaxatie en groei: calcium, fosfor, magnesium, ijzer en kalium. Indien dit nog steeds niet doorslaggevend is: alcohol versnelt ook de aromatisatie van androgenen in oestrogenen, dus wanneer je liefst geen “bitch tits” wil ontwikkelen, is het de moeite waard om booze te dumpen!

Samenvatting
• Alcohol veroorzaakt dehydratatie
• Alcohol verlaagt het testosteronniveau
• Alcohol verhoogt het oestrogeenniveau
• Alcohol blokkeert de absorptie van voedingsstoffen die noodzakelijk zijn voor
spierfuncties

Kortom, als je probeert om vet te verliezen, moet je alcohol compleet uit je leven bannen. Zelfs kleine hoeveelheden verlagen testosteron reeds met meer dan 25%! Dit heeft duidelijke en ernstige effecten op het metabolisme en verhoogt de vetopslag.

interessant

Ingediend door Mantichora op Zon, 23/09/2007 - 16:59.

Een interessant artikel, maar ik heb wel 2 vragen:

Quote:
Na het drinken van alcohol wordt ongeveer 20% in de bloedsomloop geabsorbeerd. De rest wordt in de bloedstroom gebracht via de dunne darm.

Hoe wordt deze eerste 20% dan in de bloedsomloop geabsorbeerd?
En is er een verschil in effect op het dronken zijn tussen de eerste 20% alcohol en de rest van 80%?

En als 2e vraag: Wat zijn “bitch tits”?

Mantichora

vrouwelijke borstgroei bij

Ingediend door mark1234 op Zon, 23/09/2007 - 17:04.

vrouwelijke borstgroei bij een man.

1: De maag heeft ook een

Ingediend door Le3 op Zon, 23/09/2007 - 17:20.

1: De maag heeft ook een absorberende functie. Ze kan water, sommige ionen en onderdelen van lipide oplosbare onderdelen (bv. alcohol, aspirine & caffeïne) opnemen.

2: borsten die wat op de vrouwelijke versie beginnen te lijken Sticking out tongue

Ik hoop dat je vragen opgelost zijn Mantichora!

groeten,
Jonathan

jawel

Ingediend door Mantichora op Zon, 23/09/2007 - 17:35.

Jawel, al mijn vragen zijn nu opgelost Sticking out tongue
Nu ja, ik had vroeger op school maar wat beter moeten opletten tijdens de biologie-lessen.

Gynaecomastie of bitch

Ingediend door TIGER op Zon, 23/09/2007 - 20:28.

Gynaecomastie of bitch tits.
Komt soms voor bij bodybuilders door het gebruik van steroïden.

Ok alcohol is algemeen

Ingediend door Robo op Zon, 29/11/2009 - 15:18.

Ok alcohol is algemeen slecht dat weten we.
Maar ik drink het toch nog wel maar dan met mate.
Eens een glas bier, een whisky, een glas champagne als aperitief. Dit zijn zaken ik die ik me niet wil ontzeggen.
Maar ik drink nooit grote hoeveelheden. Hooguit een glas of twee. En dit op max twee dagen per week. Ik voel mij er niet slechter bij en een kleine hoeveelheid alcohol heeft ook positieve invloeden, althans dit heb ik al vaal gelezen.

Zolang je niet overdrijft!

Die positieve uitkomsten bij

Ingediend door Patricia op Zon, 29/11/2009 - 17:40.

Die positieve uitkomsten bij onderzoeken, zijn onderzoeken die betaalt zijn door mensen die daar baad bij hebben. Bijvoorbeeld door een wijnfabrikant.

En wat veel is, is persoonsgebonden. Ik vind wekelijks (of zelfs 2x!) drinken wel erg veel.

En Gyno is iets wat meer genetisch is bepaald. Anders zouden nooit zoveel dikkere mannen dat ook kunnen hebben. Bij gyno zitten er een soort 'schijven' in de borsten. Gyno is meer dan tietvorming bij mannen alleen.

Alle onderzoeken die zeggen

Ingediend door lietchi op Zon, 29/11/2009 - 19:10.

Alle onderzoeken die zeggen dat alcohol met mate de goede cholesterol verhoogt zijn 'gesponsord'? Eye-wink Wel gemakkelijk om zo te veralgemenen...

cholesrerol

Ingediend door jean De Keers (niet geverifiëerd) op Zat, 11/02/2012 - 11:45.

Mijn cholesterol is te hoog , nu heb ik mij laten vertellen dat savonds een glaasje whisky de cholesterol laat zakken

Alcohol en cholesterol Wat

Ingediend door Oldtimer op Din, 14/02/2012 - 16:24.

Alcohol en cholesterol
Wat is de invloed van alcohol drinken op cholesterol?
Door matig alcohol drinken neemt het goede cholesterol (HDL) toe en neemt het slechte cholesterol (LDL) af. Je moet je wel aan de norm voor verantwoord alcoholgebruik houden, anders worden de negatieve effecten van het drinken van alcohol groter. Het positieve effect is vooral gevonden bij mannen boven de veertig en bij vrouwen na de overgang.

Cholesterol
Cholesterol is een vetachtige stof die onmisbaar is voor het goed functioneren van het lichaam. Cholesterol wordt gebruikt als bouwstof voor de cellen en voor het maken van hormonen en galzuren. In veel van ons voedsel is cholesterol aanwezig. Het grootste deel van ons cholesterol wordt door ons lichaam gemaakt in de lever.
Overmatig alcoholgebruik (langdurig meer dan drie glazen alcohol per dag) kan ervoor zorgen dat de lever minder goed functioneert. Het evenwicht van het cholesterol- of vetgehalte van je bloed kan dan verstoord raken. Je kunt een te hoog cholesterol krijgen.

Te hoog cholesterol
Als je cholesterol te hoog is, is het verstandig niet meer dan één of twee glazen alcohol te drinken. Drink je meer alcohol? Probeer je alcoholgebruik dan te beperken. Lukt dat niet zelfstandig, dan kan je je aanmelden voor online hulp.