L-Sit / V-Sit

Ingediend door MT op Zon, 13/01/2008 - 00:54.
Kwaliteit+++++ ( Uitstekend - 5 stemmen )
Traint buik.

Ik ga twee variaties (elementair en zeer gevorderd) van een statische oefening beschrijven. Mijn 'inspiratie' komt uit het boek 'Infinite Intensity' van Ross Enamait. De elementaire versie heb ik zelf (zonet) uitgeprobeerd en ik ben er zeer over te spreken!

L-Sit

Net zoals bij de volgende variatie, is de naam afgeleid van de vorm die je lichaam tijdens de uitvoering van de oefening aanneemt.

Uitvoering: je plaatst je handen naast je. Vervolgens hef je je benen gestrekt op, zodat je lichaam een L-vorm aanneemt. Deze houding houd je dan een tijd vol.

In het begin zal je waarschijnlijk moeite hebben om de L-Sit lang vol te houden. Regelmatige training is de oplossing. Na een tijdje zal je in staat zijn deze houding redelijk lang aan te houden. Dan wordt het tijd de oefening te intensifiëren. Dat kan enerzijds door je een gewicht aan je benen/voeten te hangen; een andere mogelijkheid is overstappen naar de V-Sit. Verder blijft de L-Sit een goede oefening om aan krachtuithouding te werken.

Als je voor kracht/massa traint, probeer je best de intensiteit zo te regelen dat je deze houding slechts 5 tot 15 seconden kan volhouden.

Ik raad aan om - zeker in het begin - je handen op een bescheiden verhoging te plaatsen. Later zal je de oefening gewoon vanaf de vloer kunnen uitvoeren.V-Sit

Bij deze variatie, hef je je benen veel hoger op. Die uitbreiding vraagt om veel meer flexibiliteit en kracht. Je werkt nu veel meer tegen de veerkracht van een aantal antagonisten in dan tegen de zwaartekracht.


variant

Ingediend door Mantichora op Zon, 13/01/2008 - 11:51.

Een 'leuke?' variant op de L-sit is degene waarbij je tijdens het aannemen van de positie ook nog eens door je armen buigt... zoals je bij bvb dips zou doen.
Dit geeft een extra dimensie aan de oefening Eye-wink

Maar dan wordt het wel zeer

Ingediend door Gast (niet geverifiëerd) op Zat, 20/11/2010 - 11:07.

Maar dan wordt het wel zeer zwaar, ben er nu op aan het trainen en na bijna een jaar lukt het min of meer

Sets en reps voor deze

Ingediend door Taylor op Woe, 16/05/2012 - 16:46.

Sets en reps voor deze oefening? En hoelang moet je 1 rep dan volhouden?