Het maximumgewicht

Ingediend door Mantichora op Vrij, 26/08/2005 - 09:30.
Kwaliteit+++++ ( Uitstekend - 3 stemmen )

Als je al enige tijd traint of als je al goed ingeburgerd bent op de website zul je wel al eens het begrip "maximumgewicht" tegengekomen zijn.

Als het je allemaal niet even duidelijk is, wil ik het je hier wel vlug uitleggen.

Het maximumgewicht is het gewicht (in kg dus) die je kan heffen voor een oefening (en wel zo dat je de oefening nog goed uitvoert !!!). Het maximumgewicht is dus telkens anders per oefening.

Het wordt vooral gebruikt in schema's om te bepalen met welk gewicht de oefeningen uit te voeren bvb 60% van het maximumgewicht.

Hoe bepaal je het?

Als je net begonnen bent met powertraining kun je het nog niet bepalen, je traint beter eerst enkele weken. Als je denkt er klaar voor te zijn kies je een datum waarop je het maximumgewicht wil bepalen. Best enkele weken op voorhand bepalen, hierdoor kun je gedurende een tijd naar het moment toe werken. Op de dag dat je het maximumgewicht bepaald zorg je dat je in goede conditie bent (dwz geen blessures etc) en verzeker je dat je op de dag een trainingspartner hebt die je in geval van nood kan helpen.

Als de dag gekomen is zet je je normale trainingsgewoontes even aan te kant en concentreer je je alleen op die maximumgewichten.
Doe een lichte algemene opwarming en bereid je ondertussen mentaal voor.
Je kiest de oefening(en) waarvoor je het maximumgewicht wil weten, zorg er misschien best voor dat je geen 2 oefeningen kiest die een zware belasting geven op dezelfde spieren.
Voer de oefening met lichte gewichten uit zodat je lichaam gewoon wordt aan de oefening. Zorg er wel voor dat je jezelf niet teveel vermoeit tijdens deze opwarming.

OK, nu ben je er klaar voor en kan het echte werk beginnen.
Neem voor de oefening het hoogste gewicht waarvan je denkt dat je het kan nemen (vraag iemand om te helpen als er iets mis gaat).
Probeer nu de oefening 1 beweging perfect uit te voeren, dus zonder enig gefoefel. Als dit je niet lukt neem je wat minder gewicht, lukt het je echter wel dan kun je verder gaan en er enkele schijven of blokken bijvoegen. Hiermee kun je dan weer 1 perfecte beweging proberen uit te voeren. Tussen de verschillende pogingen hou je beter lange rustpauzes en zorg er natuurlijk ook voor dat je geen blessures oploopt.

Het hoogste gewicht dat je op deze manier uitvoert is vanaf dan je "officiƫel" maximumgewicht.

Hopelijk heeft deze uitleg wat duidelijkheid gebracht.