Wanneer maximale kracht?

Ingediend door Mantichora op Zat, 01/02/2003 - 09:30.
Kwaliteit++++- ( Goed - 4 stemmen )

Elke spier is opgebouwd uit spiervezels. Om tot een contractie (samentrekken) van de spier te komen moeten spiervezels apart worden geactiveerd. Dit gebeurt door zogenaamde prikkeling.

Hoe laat je een spiervezel tot een maximale kracht komen?

Eén enkele spiervezel moet een bepaalde prikkel krijgen om zich op te spannen. De waarde van de prikkel moet hiervoor een bepaalde drempelwaarde bereiken.

Onder deze drempelwaarde doet de vezel niets. Boven deze drempel wordt hij geactiveerd. Als je de prikkel nog opdrijft zal de spiervezel geen grotere contractiekracht uitvoeren. Eén enkele vezel heeft dus slechts 1 bepaalde contractiekracht en de contractie (met volledige contractiekracht) wordt pas uitgevoerd als de vezel een prikkel krijgt die een drempelwaarde overschrijdt.
Bij het opnieuw prikkelen (contractie) van diezelfde vezel terwijl hij zich nog 'hersteld' en zich dus nog boven de drempelwaarde bevindt, zal dit geen effect hebben op de vezel.

Hoe werkt de volledige spier dan?

Worden er vanuit de hersenen verschillende prikkels tegelijkertijd naar de spieren worden gestuurd -wat bij krachtoefeningen het geval is- dan leidt dit tot een versterkte contractie doordat er verschillende vezels worden aangesproken.

De hele spier reageert dus niet zoals de afzonderlijke vezels, daarentegen worden hier met verhoogde prikkelintensiteit -in de praktijk is dit het inzetten van hogere of herhaalde prikkelingen- steeds meerdere, afzonderlijke vezels aangesproken, totdat uiteindelijk de prikkeling vrijwel alle vezels geraakt heeft wat tot een maximale contractie van de gehele spier leidt.

Van de in een spier aanwezige vezels kunnen willekeurig slechts 45 tot 85% tegelijkertijd gestimuleerd worden. Een hoger percentage is mogelijk via een eigen reflex, bijzondere motivatiesituaties, hypnose en electrostimulatie. Voor hogere percentages is een intensieve, jarenlange training nodig.