De basis

Ingediend door Ylke op Vrij, 20/06/2003 - 09:30.
Kwaliteit+++-- ( Middelmatig - 7 stemmen )

13 jaar geleden ging ik een keer met mijn broer mee naar zijn sportschool. Ik was een tenger jongentje van 18 jaar met een matje in de nek en een acne masker. Erg onzeker en opkijkend tegen die grote stoere ijzervretende kerels.

Het was een klein sportschooltje, het stonk er altijd naar zweet en rook. Het krachthonk zag er uit als een gekraakt huis met gaten in de vloer, afgebladderd verf, ramen die niet open konden en spiegels waar je je zelf niet eens in ziet.

Het voordeel hiervan was dat er niet veel nieuwe mensen bij kwamen en dat er een hechte groep fanatieke jongens aan het trainen waren. Het was bij ons eerst anderhalf uur hard trainen en daarna net zo lang in de kantine hangen tot ze dicht gingen of dat je zat was. In die eerste 3 jaar van mijn sport carrière heb ik super veel geleerd en uitgeprobeerd. We trainden 6x in de week met z'n drietjes.


Bank drukken[/col]
4x8
Schuin drukken 4x8
Flye 4x8
T barr 4x8
Pulldown nek 4x8
Pulldown borst 4x8
Neck Press 4x8
Side reas 4x12
Srugs 4x12
Biceps 4x8
Triceps 4x12
Squat 4x8
Legg press 4x8
Leg extention 4x12
Leg curl 4x8
Kuiten 4x12Dit schema liep als een rode draad door de jaren heen. Dit was de basis.

We hadden destijds maar een doel. "Ik wil beter en zwaarder trainen dan mijn maatjes".

Als het om voeding ging hadden we zoiets "van waarom zouden we rijst en vis eten als er Big Mac's zijn". Ik at altijd een brood per dag, pak melk per dag, fruit en veel aardappelen(met jus) en verder niet erg vet. (bodybuilding dieet)

Toen kwam de tijd dat de sportschool dicht ging en wij moesten de wijde wereld in. Dit was een tijd dat er van alles gebeurde in je leven als je tussen de 20 en 25 jaar bent. Je gaat stappen, meisjes, werk, huisvesting en noem maar op.

We hebben nog 2 à 3 jaar met elkaar getraind, maar iedereen had zijn eigen belangen en bezigheden. Daarbij was de chemie van onze oude omgeving weg en we wilden dit ergens anders nastreven. Dit kon natuurlijk niet. Op de sportschool waar we zaten hadden ze niet zulke zware gewichten, dus moesten we weer verhuizen. Het was toch een opsteker voor ons dat we weer moesten verhuizen. We hadden de eerste 3 jaar zo goed en hard getraind, dat we nu naar en sportschool moesten waar ze onze gewichten wel hadden en door konden groeien. Daar zaten de echte grote jongens. We keken ook erg tegen ze op.

We trainden op Bodybuilding schema's maar we wisten dat niemand ooit een wedstrijd zou draaien. Ik ben van 6 dagen trainen naar 3 à 4 dagen gegaan. Dit kwam door sociale beslommeringen. Eerst baalde ik ervan als ik een training moest overslaan, maar ik had al snel in de gaten dat ik veel sterker werd van al die extra rust. Je gaat ook anders trainen. Je gaat intensiever trainen en je gaat ook je ervaring gebruiken om zo effectief mogelijk te trainen. Mijn sterke punt was mijn benen omdat ik waarschijnlijk een voetbal achtergrond heb.

Ik trainde nu met verschillende jongens en ook vaak alleen. Ik had voor mezelf doelen gesteld. Bv squat 200kg bank 150kg deadlift 200kg. Hier kwam mijn liefde voor Powerliften naar voren.

Dit waren mijn eerste 8 trainingsjaren. Als je goed gelezen hebt, staan er dingen in die allemaal beschreven zijn op de site. Ik herken er veel uit.
Mijn advies is;

  1. ga lekker sporten, til er niet te zwaar aan
  2. stel je zelf haalbare doelen
  3. probeer zo veel mogelijk dingen uit, training schema's en voeding
  4. Lees alles wat met krachtsport te maken heeft
  5. Stel vragen aan mensen met ervaring

Als je een paar jaar bezig bent, merk jezelf wel of je serieus door wilt gaan. Anders was je allang gestopt. Ik wil jullie mijn ervaringen delen en dieper op de dingen in gaan als er interesse is zal ik de volgende keer schrijven over mijn powerlifting carrière "op weg naar de top".

Ylke