Beginnersvragen 21-jarige.


Niet Actief
Punten: 1
Aangesloten: 20 Nov 2013
Ingediend door RvanOmmen op Woe, 20/11/2013 - 02:06.

Hallo iedereen!

Laat ik me even voorstellen - ik ben een beginnende fitnesser van 21-jaar, die graag wat aan zijn massa en spierkracht zou willen doen. Op het moment weeg ik 75kg, met een lengte van 2.03. En: vanaf vandaag heb ik er officieel mijn eerste echte trainweek erop zitten met een 4-daags split schema!

Natuurlijk heb ik gelijk het beginnerssticky doorgelezen, want ongelofelijk informatief was. Dat alleen heeft al bijna 90% van mijn vragen beantwoord. Super bedankt daarvoor in ieder geval!

Mijn laatste vragen liggen rond een paar dingen. Op het moment doe ik aan een vier-daags split schema, met veel compound-oefeningen. Dat ging me ook goed af, behalve de borst- en bicepsoefeningen. Deze lukte me voor geen meter en waren heel zwaar. Is dit iets wat normaal is en wat komt met meer ervaring? Vooral de dingen als preacher curls/dumbell flyes ect. waren wel lastig.

Ten tweede zou ik heel bescheiden willen vragen of iemand naar het schema zou kunnen kijken en me daar wat advies over zou kunnen geven. Is het een goed schema voor een beginner?

Schema: http://www.schemaatje.nl/fitnessschema/split-schema-beginners

Heel erg bedankt voor ieder die hier de tijd voor neemt!

Groetjes!
Als je slechts 75 kg. weegt

star star star star star star
star star star star star star
star
Niet Actief
Punten: 1326
Aangesloten: 13 Feb 2011

Als je slechts 75 kg. weegt bij een lengte van 2,03 meter, dan zou je zoals je zelf al aangaf vooral massa en spierkracht erbij moeten krijgen vanwege de verhouding lichaamsgewicht en lengte.
Het schema, beschreven in de link is dan niet direct het meest voor de hand liggende om kracht en massa te krijgen.
Kracht en massa krijg je hoofdzakelijk door in de training zoveel mogelijk compound oefeningen op te nemen.
De bekendste trainingen met deze compound oefeningen zijn "Starting Strength" van Mark Rippetoe en "Stronglifts 5x5" e.d.
Beide trainings programma's zorgen bij beginners voor een kracht en massa ontwikkeling, waarbij de gewichten per workout verhoogd worden.
Daarbij geldt wel de voorwaarde dat de voeding hierop wordt aangepast en dat kan voor jou, 75 kg. bij een lengte van 2,03 m wel eens een hele uitdaging zijn, als je altijd een matige eter bent geweest.
Ook je lengte kan soms een reden zijn om sommige oefeningen afwijkend uit te voeren b.v. bij een "standing shoulder press" komen de schijven al snel tegen het plavond aan, waardoor je deze oefening zittend (seated) moet uitvoeren maar laat je hierdoor niet weerhouden om een juiste keuze te maken.

Begrijpelijk dat je je gewicht in verhouding wil brengen met je lengte en daarvoor massa en kracht wilt ontwikkelen en dat de keuze daarbij op de krachttraining is gevallen.
Je hebt het "beginnersticky" al gevonden en gelezen en weet dan al een beetje hoe de site werkt.
Mocht je definitief met de juiste training zijn begonnen, dan kun op de site evt. in je blog je vorderingen bijhouden en blijvend kunnen rekenen op antwoorden op vragen van jouw kant.
Veel succes!