cardio

star star star star star star
star
Niet Actief
Punten: 423
Aangesloten: 03 Mrt 2005
Ingediend door Brammm op Don, 03/03/2005 - 22:23.

een (belachelijk voor jullie) vraagje, wa is cardio eigenlijk? kheb dat al vele keren zien staan op de website, maar wat het precies is weet ik niet. ik vermoed dat het iets is met fietsen, indien ja, kan je het ook met een gewone fiets op de rijweg beoefenen? en hoelang moet je dat zo ongeveer doen?




Re: cardio

star star star star star star
star star
Niet Actief
Punten: 627
Aangesloten: 12 Feb 2004
zezima schreef:
een (belachelijk voor jullie) vraagje, wa is cardio eigenlijk? kheb dat al vele keren zien staan op de website, maar wat het precies is weet ik niet. ik vermoed dat het iets is met fietsen, indien ja, kan je het ook met een gewone fiets op de rijweg beoefenen? en hoelang moet je dat zo ongeveer doen?

Cardio, cardiaque, harttraining



cardio

star star star star
Niet Actief
Punten: 229
Aangesloten: 22 Okt 2004

uw hartslag is verdeeld in zones afh. van uw max. HR en uw HR in rust.

meer uitleg hier

Quote:
Hartslagzones

Er zijn 4 zones vast te stellen, te berekenen als percentage van de maximale hartslag. Met een hartslagmeter kunt u veilig en effectief trainen in de juiste zone, afhankelijk van uw doel en uw conditie.

Bijvoorbeeld voor iemand die aan het revalideren is, of begint met sporten, is bewegen op een inspanningsniveau van 50-60% van de maximale hartslag heel goed, terwijl voor een atleet die de marathon wil lopen, het weer beter is om de meeste training te doen op 60-80% van de maximale hartslag.

Afhankelijk van uw doel maakt u een keuze uit één van de volgende hartslagzones:

1. Lichte intensiteit (50-60% van de maximale hartslag)

Dit is het inspanningsniveau voor hersteltraining na een zware wijdstrijd, of de training om uw vetverbranding te bevorderen. Deze training is uitermate geschikt voor mensen die beginnen met sporten en dit verantwoord willen opbouwen.

2. Lichte tot gemiddelde intensiteit (60-70% van de maximale hartslag) - verbeteren gezondheid

Voor het verbeteren van fitheid is dit het ideale niveau en het wordt ook aanbevolen voor diegenen die hun gewicht op peil willen brengen of houden. De intensiteit is zwaar genoeg om het lichaam te ontwikkelen, maar het voelt nog steeds draaglijk. Voorbeelden van activiteiten zijn stevig wandelen, joggen, aerobics en fietsen.

3. Gemiddelde intensiteit (70-85% van de maximale hartslag) - conditieverbetering

Bewegen op dit niveau ontwikkelt het hart, het ademhalingssysteem, de longfunctie en het algemene uithoudingsvermogen. Het aërobe vermogen - de capaciteit van het lichaam om zuurstof naar de spieren te brengen en afvalstoffen af te voeren - verbetert. Het kan bijvoorbeeld joggen, hardlopen, fietsen, zwemmen of aerobics zijn.

4. Zware intensiteit (85-100% van de maximale hartslag) - prestatiegerichte training

Op dit niveau wordt sporten snel anaëroob, dat wil zeggen dat het bloed dat door het hart gepompt wordt, niet langer voldoende zuurstof naar de spieren kan brengen. Dit veroorzaakt de vorming van melkzuur in de spieren. Training op deze intensiteit veroorzaakt vermoeide spieren, zware ademhaling en uitputting. Aanbevolen is dit niveau alleen voor getrainde sporters, gedurende korte periodes, 1 of 2 keer per week, als aanvulling op training op een lagere intensiteit. Deze training zorgt ervoor dat de atleet langer en beter kan functioneren op een hoog inspanningsniveau zonder last te krijgen van de nare effecten van te weinig zuurstof.

Het zwaarste niveau (boven 90% van de maximale hartslag) is alleen interessant voor mensen met een hele goede conditie. Training op deze intensiteit is bij uitstek anaëroob. Korte sprints op een extreem hoge intensiteit verbetert de celstofwisseling. Alleen topsporters trainen af en toe op dit niveau.

hoe bepaal je die zones

Quote:
U kunt uw hartslagzone op drie manieren berekenen:

Karvonenformule

Een andere methode om de trainingsintensiteit en de hartslagfrequentie te koppelen gebeurt met de formule van Karvonen. Ging prof. Conconi uit van het bepalen van het omslagpunt, bij de formule van Karvonen gaan we uit van het bepalen van de maximale hartfrequentie, afgekort de Hf.max. Het voordeel van deze test is dat hij zeer snel en makkelijk bepaald kan worden, in tegenstelling tot de Conconi-test die een bepaalde vaardigheid vereist om de knik in de curve (het omslagpunt) vast te stellen. De maximale hartfrequentie is sportspecifiek, d.w.z. voor elke sport geldt een andere maximale hartfrequentie. Dit heeft o.a. te maken met het aantal spieren en de spierarbeid die bij de inspanning wordt geleverd. Bij zwemmen is de Hf.max. extra laag door de druk van het water op het lichaam waardoor de veneuze terugstroom naar het hart vergemakkelijkt wordt. Bij lopen is de Hf.max. weer hoger dan bij het fietsen. De Hf.rust is de hartslag die direct bij het wakker worden wordt gemeten. De rustpols is overigens een belangrijke graadmeter om te meten of je voldoende hersteld bent van de vorige training of om te weten of je voldoende uitgerust bent.

De hartslagfrequentie wordt bepaald met behulp van percentages volgens de volgende formule:

Formule van Karvonen: Trainings.Hf= % maal ( Hfmax.-Hf.rust) + Hf.rust.

Het verschil tussen de Hf.max en de Hf.rust wordt ook wel de hartfrequentiereserve genoemd. Een rekenvoorbeeld: De Hf.max= 200, de Hf.rust=50 ( de hartfrequentiereserve is dus 150). Ik wil op 80% trainen en krijg dus een Hf.training van 80% maal 150+ 50= 170 slagen/minuut.

De Nike zonetest

Deze persoonlijke zonetest met geautomatiseerde zelftest van 15 minuten die de persoonlijke zones voor de hartslagdoelstelling bepaalt.

De Nike Triax C-6-serie hartslagmeters zijn uitgerust met deze unieke test en geven een seintje als u gas terug moet nemen of juist moet versnellen. De persoonlijke hartslagzone varieert van dag tot dag, verschilt per sport en is afhankelijk van uw lichamelijke gesteldheid en omgevingsfactoren.

Inspanningstest

Als de individuele hartslagzones nauwkeuriger vastgesteld dienen te worden, dan is het raadzaam om onder begeleiding van een (sport)arts een inspanningstest te doen.

veel plezier Eye-wink



cardio

star star star star
Niet Actief
Punten: 229
Aangesloten: 22 Okt 2004

eigenlijk nog een beter uitleg gevonden :

Quote:
Hoe bepaal je je eigen trainingszone?

Om een trainingszone uit te kunnen kiezen moet je eerst en vooral je eigen maximumhartslag kennen.
Je kan die laten meten in een sportcentra, of met een hartslagmeter te gaan lopen en je looppas gaan opdrijven tot het uiterste maar dat is alleen maar voor de ervaren sporter veilig om zelf te doen.(zeker niet aangeraden voor iemand die nooit veel aan sport heeft gedaan of iemand die niet meer zo piepjong is!!!!!).
Een veiliger manier is de voorspelde maximale hartfrequentie te gaan gebruiken.
Om deze uit te rekenen doe je 220 min uw eigen leeftijd en dat is dan de voorspelde maximale hartslag.
Zo, nu we dat weten kunnen we een persoonlijke trainingszone gaan kiezen.

De vijf trainingszones

Onze vriend die we als voorbeeld gaan nemen heet Tom en is dertig jaar.
Wat wil zeggen 220 min de leeftijd van Tom (30 jaar) = een maximale hartslag van 190 slagen per minuut.

1/Gewichtscontrolezone:om de algehele gezondheid te verbeteren.

Tom heeft nooit veel aan sport gedaan, is wat aan de zware kant en wil daar wat aan doen.
Hij kan beginnen trainen in de gewichtscontrole zone.
Daarvoor moet hij minimaal drie maal in de week 30 minuten trainen op gematigd intensief niveau.Dat wil zeggen dat hij moet trainen op 50 tot 60 % van zijn maximale hartslag.
Dat is het juiste niveau om aan een trainingsprogramma te beginnen.
Concreet : Tom heeft een max hartslag van 190 en moet trainen tussen de 95 en 114 hartslagen per minuut.

2/Fitheidszone:voor het verbeteren van het fitheidsniveau.

Bij deze zone is de intensiteit nog gematigd en voelt nog vrij makkelijk aan terwijl je je steeds fitter zult gaan voelen. Hier gaan we ook nog overtollig vet verliezen omdat vet de voornaamste brandstof is in deze zone.
Hier moeten we trainen op 60 tot 70 % van de maximale hartslag.
Voor Tom is dat tussen de 114 en 133 slagen de minuut.

3/Aërobe zone: voor de opbouw van een sterk hart.

Training in deze zone word de Aërobe zone genoemd. Deze verhoogd het aëoob duurvermogen en verbeterd de conditie van het hart en de bloedvaten. Tevens vormt deze zone de basis voor een zwaardere wedstrijdtraining.
Men moet in deze zone op 70 tot 80 % van de max hartslag trainen.
Voor Tom is dat tussen de 133 en de 152 slagen per minuut.

4/Anaërobe zone: voor topprestaties tijdens wedstrijden.

Trainen in de anaërobe zone betekend trainen op 80 tot 90 van uw max hartslag. Het vergroot de tolerantiegrens voor de opslag van melkzuren, het belangrijkste afvalproduct van anaërobe stofwisseling in de spieren.
Dit is weggelegd voor de meer ervaren sporter die reeds bovenstaande fasen heeft doorstaan.
Voor Tom zou dat zijn tussen de 152 en de 171 hartslagen.

5/De uitputtingszone.

Voor het leveren van topprestaties is het belangrijk dat er soms korte tijd in deze zone word getraind.Echter alleen maar onder toezicht van een begeleider, trainer of sportarts.
Voor Tom zou dat betekenen tussen de 171 en de 190 hartslagen te trainen.

je moet dus in die 2de zone trainen : fitheidszone



cardio

star star star star star star
star star star star star star
star star star star star star
Niet Actief
Punten: 2282
Aangesloten: 01 Feb 2003

bengie, ge moet die jongen niet zot maken, das veel te veel uitleg Sticking out tongue

Cardio is dus harttraining, dwz dat je oefeningen/bewegingen maakt waarbij dat je hart veel vlugger begint te kloppen bv. lopen, fietsen, zwemmen en veel andere sporten.

Dus buiten fietsen is zeer zeker een vorm van cardio

Cardio heeft vooral als bedoeling om je een goede conditie te geven.

Groetjes,
Mantichora



cardio

star star star star
Niet Actief
Punten: 229
Aangesloten: 22 Okt 2004
Mantichora schreef:
bengie, ge moet die jongen niet zot maken, das veel te veel uitleg Sticking out tongue

Cardio is dus harttraining, dwz dat je oefeningen/bewegingen maakt waarbij dat je hart veel vlugger begint te kloppen bv. lopen, fietsen, zwemmen en veel andere sporten.

Dus buiten fietsen is zeer zeker een vorm van cardio

Cardio heeft vooral als bedoeling om je een goede conditie te geven.

Groetjes,
Mantichora

ja das waar, maar als die gast in de gym op een hometrainer stapt moet ie toch weten op welke HR hij moet letten om cardio te doen en ni zomaar doelloos rondfietsen of lopen Eye-wink
Als hij te zwaar traint dan moet hij eigenlijk nog extra gaan eten (sportvoeding,eiwitten ,....) en op andere dingen letten.
Doet hij cardio dan is gezond eten en water drinken genoeg. en is hij zeker dat vet wordt verbrandt.
Traint hij te licht dan ziet hij geen of traag resultaat
Nu is die toch een bikke geinformeert



cardio

star star star star star star
star
Niet Actief
Punten: 423
Aangesloten: 03 Mrt 2005
bengie schreef:
eigenlijk nog een beter uitleg gevonden :

Quote:
Hoe bepaal je je eigen trainingszone?
...
Voor Tom zou dat zijn tussen de 152 en de 171 hartslagen.

je moet dus in die 2de zone trainen : fitheidszone

wie is tom? Laughing out loud



Re: cardio

Gast
Powerbeast schreef:
zezima schreef:
een (belachelijk voor jullie) vraagje, wa is cardio eigenlijk? kheb dat al vele keren zien staan op de website, maar wat het precies is weet ik niet. ik vermoed dat het iets is met fietsen, indien ja, kan je het ook met een gewone fiets op de rijweg beoefenen? en hoelang moet je dat zo ongeveer doen?

Cardio, cardiaque, harttraining