Mythes over fitness gekelderd

Ingediend door Sir G. op Ma, 21/01/2008 - 21:25.
Kwaliteit++++- ( Goed - 6 stemmen )

Verplicht leesvoer voor elke beginner, gevorderde, en eigenlijk iedereen, want je kan nog wel iets opsteken. Hieronder geef ik verschillende hardnekkige mythes en beginnersfouten, en een verklaring waarom ze fout zijn. Leer eruit, en maak niet dezelfde fout.

  1. Ik ben een meisje en ik neem geen zware gewichten omdat ik geen gigantische spieren wil.
    Als het echt zo makkelijk ging, bestond deze site waarschijnlijk niet. En zeker voor een meisje zal het héél wat moeilijker zijn spieren te kweken, aangezien het vrouwelijk geslacht er weinig tot geen aanleg voor heeft. o.a door te lage testosterongehaltes
  2. Hoe meer je traint, hoe meer je groeit.
    Je breekt tijdens een training je spieren af. Daarna zullen ze terug opgebouwd worden, en mogelijk zal er meer spierweefsel aangemaakt worden dan je voor die bepaalde training had. Dit hangt uiteraard af van je training, en je voeding. Wanneer je nu je spieren niet genoeg tijd geeft om te herstellen zal je weinig tot geen winst in spiermassa maken, daarom wordt 48 uur als een goede periode tussen twee trainingen voor dezelfde spiergroep gezien.
  3. Hoe langer je traint, hoe beter.
    Na een bepaalde tijd (ongeveer 45 minuten) zullen hormonen zoals cortisol aan je spieren beginnen knagen om meer energie te kunnen produceren. Dit breekt dus ook je spieren af. Hoe meer je ervoor kan zorgen dat dit niet gebeurt, hoe meer je kans maakt dat er achteraf een winst aan spiermassa is.
  4. Je kan zo gespierd worden als de pro's zonder steroiden, het duurt alleen langer.
    Een lichaam heeft limieten, en je kan berekenen wat je maximale spiermassa is. En ja deze methodes kloppen. Ze zijn getest bij heel wat natuurlijke bodybuilders die hun bovengrens hadden bereikt (je weet dat je dat hebt bereikt als je niet meer kan groeien, en meer bepaald als je tijdens je training je "opgepompte" spier even dik is als wanneer je ze zou opspannen vanuit rusttoestand) en het bleek te kloppen. Welnu, steroiden brengen een lichaam (ver) voorbij deze grens.
  5. Als je een low-fat dieet hebt maakt het niet uit hoeveel je eet, je zal geen lichaamsvet bijkrijgen.
    Een teveel aan voeding (ook al is het geen vet) zal uiteraard als lichaamsvet worden opgeslagen.
  6. Brande spieren of pump is een teken dat je goed genoeg hebt getraint om te groeien.
    Aangezien je een pump ook kan krijgen bij de lichtste bewegingen is dit zeker niet waar.
  7. Met enkele honderden sit-ups per dag krijg je zeker een wasbordje!
    Een wasbordje is niets meer dan een laag vetgehalte. En sit-ups zijn niet de beste manier om vet kwijt te geraken(verre van!). Ook kan je om een wasbordje te krijgen je buikspieren laten groeien. Maar zoals we allemaal weten gaat dat bijna niet met sets met meer dan 15 reps. Laat staan 100. Ook zijn sit-ups niet zo'n goede oefening voor buikspieren. Met honderden sit-ups kan je tijdelijk wel je buikspieren doen opzwellen.
  8. Iemand met een goed gebouwd lichaam zal altijd veel van fitness weten.
    Er zijn meer mensen dan je zou denken die gewoon een heel goede aanleg hebben, en zelfs met willekeurige oefeningen hard groeien. Of weer anderen die zich volspuiten met hormonen. Gespierd zijn heeft niets te maken met verstand of kennis. (Uiteraard zijn er heel wat die wel weten waar ze mee bezig zijn.)
  9. Je metabolisme vertraagt vanaf je dertigste levensjaar.
    Het is bewezen dat het metabolisme vertraagd door een verlies aan spierweefsel. En dat komt enkel en alleen door een tekort aan training.
  10. Bodybuilders hebben een kleinere penis.
    Dit lijkt enkel zo omdat de rest van hun lichaam groter is dan normale personen. Hoge testosterongehaltes kunnen je teelballen wel laten krimpen, maar de penis kan enkel groeien.
  11. Van steroïden krijg je een kleinere penis.
    Van steroïden krijg je tijdelijk kleinere teelballen. De penis zelf kan enkel groter worden door verhoogde testosteronwaardes. Dit verondersteldt wel dat de steroïden correct gebruikt worden.
  12. Je mag/moet elke dag je buikspieren trainen.
    Buikspieren zijn net als elke andere spier en hebben daarom ook hun rust nodig. Zie mythe 2 en 3.
  13. Je moet voor buikspieren meer reps doen dan voor andere spieren.
    Nogmaals: buikspieren zijn net als elke andere spier.
  14. Deadlift is slecht voor de rug.
    Uiteraard niet, tenzij je je techniek niet goed doet. Deze oefening zal je rug zelfs versterken.
  15. Squats zijn slecht voor de knieën.
    Hetzelfde verhaal.
  16. Machines zijn goed om een 'beweging' te leren.
    Neen. Machines beperken je bewegingsvrijheid enorm, en die vrijheid heb je wel met losse gewichten. De twee zijn totaal verschillend.
  17. Bodyweight-only oefeningen zijn niet efficiënt.
    Met deze oefeningen kan je heel wat bereiken, zeker qua kracht (of kunnen jullie allemaal one-handed handstand pushups?). Je kan je volledige lichaam trainen met bodyweightoefeningen. Je kan ook extra gewicht aan je hangen, bijvoorbeeld met een rugzak, mocht het te licht worden, of als het te zwaar is is het meestal vrij eenvoudig jezelf te assisteren.
  18. Training met gewichten is gevaarlijk/schadelijk.
    Tenzij je techniek slechter is dan die van koning Albert, zal je sterker worden, zowel je spieren als je botten, en zal je een heel wat beter lichaam krijgen dan wanneer je heel de dag voor de tv hangt. Blessures komen bij correcte uitvoering bijna niet voor.
  19. Ik wil lichaamsvet kwijtraken dus ik ga minder eten.
    Aangezien je lichaam minder voedingsstoffen binnenkrijgt zal het ook angstig proberen zoveel mogelijk reserves op te slaan. Als je wil dat je lichaam dit niet doet, moet je net méér maaltijden gaan eten. (Uiteraard niet altijd vijfgangenmenu's)
  20. Het soepdieet is goed om te vermageren!
    ZEKER NIET! En er zijn honderden dieten die zogezegd goed zijn (ze staan meestal in 'flair'-achtige vodden), en dit is er één van. Het houdt in dat men maaltijden zal vervangen door soepjes. Gevolg: je krijgt geen vetten/koolhydraten binnen, gevolg: je spieren gaan afbreken, gevolg: je gaat er dunner uitzien, maar relatief veel vet hebben (zie mythe hierboven), uitkomst: een dunner lichaam met vet, en heel weinig spier. Na het soepdieet: GIGANTISCHE vetopslag, aangezien je heel wat minder spierweefsel hebt, wat betekendt dat er heel wat minder vet wordt verbrand. Uiteindelijke uitkomst: je bent weer even dik of dikker als voor het dieet, maar je hebt wel minder spier, want betekend dat je vorm ook weg is, dus je ziet eruit als een lopende gelatinepudding.
  21. Supplementen kunnen als maaltijdvervanger dienen.
    Supplementen bevatten meestal maar één nodige voedingsstof, en zowat altijd heel wat minder nodige voedingsstoffen dan een maaltijd. De beste resultaten zal je halen met een extra maaltijd ipv een extra supplement. Supplementen dienen enkel en alleen als aanvulling op een perfect opgevolgd verantwoord dieet. Vandaar ook hun naam.
  22. Ik train men benen niet, want ik loop/voetbal/... al.
    Dat is een aërobe activiteit, en daarvan zal je vooral een betere conditie krijgen, maar van een anaërobe activiteit zoals powertrainen zal je sterker worden en grotere spieren krijgen.
  23. Van powertrainen/bodybuilden word je traag
    Van powertrainen zal je zelfs sneller worden, bij bodybuilding kan je trager worden, maar voor het zover is moet je toch al ver gevorderd zijn, en zelfs dan kan je door een goede training dit voorkomen.

19. Toch effe

Ingediend door lietchi op Ma, 21/01/2008 - 21:38.

19. Toch effe verduidelijken: om lichaamsvet kwijt te raken moet je meer kcal verbranden dan je er binnenkrijgt. Dat kan je doen door meer te sporten, of door minder eten. Niet minder maaltijden maar wel minder kcal.

Maar met mate natuurlijk, al je extreem mindert in kcal of extreem veel gaat sporten ga je je lichaam inderdaad in "spaarstand" zetten waardoor het zoveel mogelijk reserves wil bewaren.

artikel

Ingediend door sebastien op Zat, 09/02/2008 - 11:43.

Goed artikel, al ben je soms wel kort bij enkele puntjes.

Wat betreft de

Ingediend door ezechiël op Zon, 13/09/2009 - 13:55.

Wat betreft de volgende:

Bodybuilders hebben een kleinere penis.
Dit lijkt enkel zo omdat de rest van hun lichaam groter is dan normale personen. Hoge testosterongehaltes kunnen je teelballen wel laten krimpen, maar de penis kan enkel groeien.

Van steroïden krijg je een kleinere penis.
Van steroïden krijg je tijdelijk kleinere teelballen. De penis zelf kan enkel groter worden door verhoogde testosteronwaardes. Dit verondersteldt wel dat de steroïden correct gebruikt worden.

Kleine nuancering misschien nodig?
Wat betreft de eerste is het misschien handig te vermelden dat de testikels enkel krimpen als die hoge testosteronwaarden te wijten zijn aan een kunstmatige opname van testosteron en dus niet als je lichaam zelf veel test aanmaakt.
En bij die 2e lijkt het me handig te vermelden dat de opname van AS tot een permanente krimp van de testikels en ook impotentie kunnen leiden.