Adviezen voor een degelijk voeding

Ingediend door Mantichora op Zat, 01/02/2003 - 09:30.
Kwaliteit----- ( Onbekend - 0 stemmen )

1. Beperk uw vetgebruik tot minder dan 30% van jouw dagelijkse hoeveelheid calorieën. Kies daartoe mager vlees, gevogelte zonder vel, vis, afgerooomde of mager melkproducten. Zet bovendien een rem op het gebruik van oliën en vooral van boter, room, mayonaise en frituurgerechten. Uit dat totaal aan vetstoffen verwijdert je zoveel mogelijk verzadigde vetten, die men vooral aantreft in vlees en producten van dierlijke oorsprong en in een aantal exotische oliën (palm en palmpitolie, notenolie).

2. Waak over je cholesteroltoevoer. Producten van dierlijke oorsprong, zoals vlees, gevogelte en eieren, zijn rijk aan cholesterol.

3. Voeg aan je menu samengestelde koolhydraten toe. In totaal moet de koolhydraten minstens 55% van de dagelijkse hoeveelheid calorieën uitmaken. Zorg er dus voor dat je voldoende fruit en groenten opdient, zonder peulvruchten, brood en andere producten op basis volle granen te vergeten. Daardoor is meteen uw behoefte aan vezels, vitaminen en mineralen gedekt.

4. Matig het verbruik van dierlijke eiwitten. In elk geval mag het maximum niet meer bedragen dan 10 à 12% van de dagelijkse hoeveelheid calorieën. Indien mogelijk eet je maar één keer per dag vlees, en dan nog met mate.

5. Breng afwisseling in de voeding. In de handel is keuze genoeg en zo ben je er zeker van dat je alle mogelijke noodzakelijke voedingsstoffen toch "binnen" hebt. Eet zowel rauwkost als gekookte en gebakken producten. Spoel met veel water om sporen van pesticiden te verwijderen.

6. Voeg aan je eten niet meer zout toe dan noodzakelijk. Proef eerst en hanteer daarna pas het zoutvat. Raadpleeg voor bereide waren het etiket. En zeker opletten voor borrelhapjes en TV-snacks.

7. Drink elke dag (half-afgeroomde) melk omdat daar zoveel calcium in zit - ongeacht jouw leeftijd. Houd je niet van melk, vervang ze dan door magere yoghurt zonder toevoegingen.

8. Prop jezelf niet vol met extra's van wat dan ook - vezels, vitaminen of mineralen. Een evenwichtige en gevarieerde voeding dekt probleemloos de behoeften.

9. Let op het gewicht en doe aan lichaamsbeweging (daarom niet alleen powertraining). Dit is een uitstekende gewoonte naast een gezonde voeding.

10. Een "glaasje" helpt misschien om de onvermijdelijke problemen van elke dag beter aan te kunnen, maar verscheidene "glaasjes" kunnen op hun beurt uitgroeien tot een levensgroot probleem. Om lichamelijke behoefte aan vloeistof te dekken en tegelijk minder alcoholische dranken te nuttigen, drink je een groot glas water alvorens het glas bier, de wijn of de whisky aan te spreken.