Energie per voedingsstof

Ingediend door Mantichora op Zat, 01/02/2003 - 09:30.
Kwaliteit----- ( Onbekend - 0 stemmen )

Elk individu heeft een andere hoeveelheid energie - en dus een andere hoeveelheid voedsel - nodig. De energiebehoefte hangt af van de lichaamslengte, de massa (het gewicht), de leeftijd en de beoefende activiteit. Energie wordt via onze voeding geleverd door vetten, koolhydraten en eiwitten. Vetten leveren hierbij bijna 2x zoveel energie als eiwitten en koolhydraten.

1 g vetten levert 9 kcal of 38 kJ
1 g koolhydraten levert 4 kcal of 17 kJ
1 g eiwitten levert 4 kcal of 17 kJ
1 g alcohol levert 7 kcal of 29 kJ


Voor sportbeoefening om in conditie te blijven, dwz zo'n 3 tot 4 keer 30 minuten per week, voldoet een gewone evenwichtige voeding perfect. Maar aangezien de lat bij powertraining onder normale omstandigheden hoger ligt zul je bepaalde hoeveelheden voedingsstoffen moeten verhogen.

Een "evenwichtige" voeding levert 2200 kcal/dag voor een gemiddelde volwassenen, waarvan 1200 calorieën uit gluciden (suiker, brood, deegwaren, graan). 650 calorieën uit vetstof en 350 calorieën uit proteïnen (vlees, vis, eieren, aangevuld met enkele porties groenten en fruit). Natuurlijk zonder voldoende vloeistof te vergeten, en met voldoende bedoelen we ten minste 2 liter per dag.

Bij doorgedreven inspanning bv. in competitieverband, kan het zeker geen kwaad uw voorraad gluciden wat aan te dikken door langzaam opneembaar gluciden te verbruiken. (bv deegwaren) in de uren die voorafgaan aan de training en door tijdens de training bv een energiedrank of appelsap te drinken (een banaan kan ook geen kwaad). Het is in het begin dus absoluut niet nodig om een toevlucht te nemen tot "bijzondere" supplementen (die erg duur zijn) zoals gluciden, proteïnen, vitaminen of mineralen.

Als je deze getallen en de schema's op de volgende pagina's bekijkt zou je kunnen denken dat je de hele dag met de rekenmachine in de hand moet rondlopen en ingewikkelde berekeningen moet maken. Dit is natuurlijk absurd, onthoud gewoon dat je je gezond verstand moet gebruiken en alle voedingsonderdelen eet, dwz gevarieerd en met mate.