Spiergroepen

Ingediend door Mantichora op Zat, 01/02/2003 - 09:30.
Kwaliteit++++- ( Goed - 3 stemmen )

De spieren worden makkelijkshalve ingedeeld in verschillende groepen, allen bestaande uit verschillende spieren die min of meer dezelfde functie hebben (of tegelijkertijd gebruikt worden). Het is belangrijk om te weten dat elke spierengroep verschillende prikkels nodig heeft, om ze zo op de goede manier te stimuleren. Toch is het niet zo dat je deze groepen mag veralgemenen, elke spierengroep bestaat nog altijd uit verschillende spieren die elk (grotendeels) afzonderlijk kunnen en moeten worden getraind.

Verder is ook belangrijk om te weten dat je elke spiergroep voldoende moet trainen, doe je dit niet dan zal er een onevenwicht bestaan tussen de spieren. Dit is een effect dat nefast kan uitkomen, daar het ertoe kan leiden dat te weinig getrainde spieren overbelast worden.

Armen

Deze spiergroep wordt meestal nog eens onderverdeeld in drie groepen: de biceps, de triceps en de onderarmen. De biceps zijn de bovenste spieren van de bovenarm... de zo bekende spierbal van Poppeye. Deze spier is relatief klein en wordt veelal overschat op gebied van belang in de krachtvorming. De triceps is de onderste spier van de bovenarm en wordt in tegenstelling tot de biceps meestal onderschat. Het maakt namelijk het grootste deel uit van het volume bij goed ontwikkelde armen. De onderarmen zijn een verzameling van enkele kleine spieren die zorgen voor bewegingen rond de pols, deze moeten goed ontwikkeld zijn om letsels aan de pols, bij zware gewichten, te vermijden.

bicepsbiceps


tricepstriceps

Benen

De spiergroep benen zijn natuurlijk alle spieren die zich in de benen bevinden. Deze spieren worden door veel mensen vergeten omdat ze niet hetzelfde effect geven (wie schept er nu op met zijn brede gespierde benen??). Toch zijn ze in het dagelijkse leven belangrijker dan welke spieren dan ook, je conditie kan erdoor beter op vooruit gaan (activiteiten zoals fiets en lopen worden minder lastig). Maak ook in de gym hebben ze belang, een gespierd bovenlichaam heeft namelijk nood aan stevige benen. Als je benen in vergelijking met je bovenlichaam te slecht ontwikkeld zijn, zal je op een bepaald moment niet meer verder geraken, ook het oplopen van letsels wordt dan makkelijker.

Borst

Uit deze spiergroep wordt pure kracht gehaald. De meeste bewegingen met het bovenlichaam gebeuren door het lichaam en een goede ontwikkeling hiervan heeft dan ook als gevolg dat je algemene kracht goed vooruit gaat.

borstborst

Rug

De rugspieren zijn een grote spiergroep die zich uitstrekt over heel de rug (de nekspieren worden er meestal ook bijgerekend), bij het trainen verbruikt ze dan ook veel energie. Bij goed ontwikkelde rugspieren wordt de kans op letsels uit het dagelijkse leven aan de ruggegraad sterk verminderd. (Toch moet je opletten, want bij het trainen van de rugspieren kunnen er vlug letsels aan de ruggegraad optreden... vermijdt dit ten alle tijden).

Schouders

Hoewel de schouderspieren niet zoveel voorsteld, worden ze toch meestal apart beschreven. Stevige schouders geeft als gevolg dat de schouders hoger komen te liggen. De schouders vormen eigenlijk het deel dat de romp met de armen verbindt, daarom hebben goed ontwikkelde schouders als gevolg dat je je armen meer kunt belasten.

schoudersschouders

Buik

De buikspieren vormen een brug tussen de romp en de benen en verzorgt zo de overgang tussen twee spiergroepen. Aan de andere kant heeft hij als tegenpool van de rugspieren een belangrijke functie om rugklachten te voorkomen. Daarom is het aan te raden om deze spieren goed te onderhouden, zelfs enkele buikspieroefeningen aan het begin van een training kunnen een grotere betekenis hebben dan dat je zou denken.

buikspierenbuikspieren

* Afbeeldingen uit Wikimedia Commons