Combinatie verschillende sporten inplannen

star star star star
Niet Actief
Punten: 202
Aangesloten: 24 Nov 2005
Ingediend door Panda op Din, 26/03/2013 - 13:55.

Hallo,

Ik heb vorig jaar ongeveer een jaar, mits enkele onderbrekingen, Starting Strenght gevolgd (2 keer per week).
Dit is nu van januari geleden, maar ik wil er graag terug mee beginnen.
Ik ben wat plaats aan het maken op mijn zolder, zodat ik daar al het nodige kan zetten om thuis te trainen.
Ik wordt binnen een week of twee vader en dan zal het goed zijn als ik dit thuis kan doen.

Ik ging tot eind vorig jaar één keer per week mountainbiken. Er moesten wat stukken vervangen worden aan mijn mountainbike, maar wegens tijdgebrek (en te koppig om mijn fiets binnen te doen) is dit er al die tijd niet van gekomen. Ik ben van plan om dit in de nabije toekomst te doen en weer één keer per week te gaan fietsen. Als het wat beter weer wordt, gebeurt het ook dat ik nog een keer in het weekend ga.

Twee keer per week doe ik jiu-jitsu. Het is wat moeilijk in te schatten of deze trainingen de recuperatie in de weg gaan staan.
De trainingen kunnen veel verschillen naargelang wie er les geeft e.d. De ene keer is dit een vrij lichte opwarming met wat lopen, pompen, sit-ups, stretchen e.d. De andere keer is de opwarming gericht op snelheid waarbij we ook al deze dingen doen, maar alles snel achter elkaar, zodat het wat meer een conditietraining is en we ook op dezelfde tijd veel meer oefeningen doen. Soms is het eens een zwaardere training naar krachttraining toe. Dus meer reeksen en herhalingen pompen, sit-ups, squats e.d. En de laatste tijd worden er ook af en toe (om de twee weken) training met hoge intensiteit gegeven, waarbij we met een hoge hartslag allerlei spier- en trap- en stootoefeningen moeten doen.

Sinds kort ben ik een paar keer per week aan het lopen. Ik ben hier vorig jaar eens mee begonnen, maar ben toen moeten stoppen omdat ik scheenbeenvliesontsteking (shin splints) kreeg. Ik heb mijn steunzolen laten aanpassen, goede loopschoenen gekocht en enkele weken gerust. De eerste keer dat ik terug ben gaan lopen, heb ik in het bos mijn enkel omgeslagen, waarbij de drie buitenste ligamenten waren ingescheurd. Daarna was het er niet meer van gekomen om terug te beginnen. Maar een paar weken geleden hebben we ons met een deel van de jiu-jitsuclub ingeschreven om mee te doen aan de Spartacusrun. Dit is een parcours van 10 km met een 15-tal hindernissen dat doorgaat op 1 mei. Ik ben dan beginnen lopen volgens het schema van start-to-run om in 7 weken 5 km te lopen (12 of 10 weken kon ook). Ondertussen heb ik al wel terug last van die shin splints, maar ik kan niet rusten, want dan kan ik tegen 1 mei nooit 10 km lopen. Nadien wil ik het lopen gewoon blijven doen.

Nu is mijn vraag: hoe kan ik dit allemaal best inplannen, zodat de verschillende sporten de recuperatie niet in de weg staan en ik ook overal optimaal resultaat uit haal? Is bv de dag na de krachttraining gaan lopen verstandig of niet en andersom? Of meerder dingen op één dag? De tijdstippen van jiu-jitsu en mountainbiken staan wel vast, dus hier moet ik rond plannen. 's Zondags wil ik als rustdag houden.
Hier wil ik graag 2 keer per week krachttraining en 2 keer per week lopen mee inplannen. Meer is denk ik niet haalbaar.

Maandagavond: mountainbiken
Dinsdag: vrij in te plannen
Woensdagavond: jiu-jitsu
Donderdag: vrij in te plannen
Vrijdag: vrij in te plannen
Zaterdagvoormiddag: jiu-jitsu
Zondag: rust

Is dan het SS-programma voor krachttraining nog het beste schema voor mij of is er dan misschien een beter alternatief dat beter te combineren valt?

Ook denk ik dat voeding dan een hééél belangrijk punt zal worden. En dit zal er waarschijnlijk ook niet helemaal hetzelfde uitzien dan wanneer iemand enkel en alleen aan krachttraining doet.

Ik hoop dat jullie me hierover wat nuttige tips kunnen geven, want ik heb geen zin om na een tijdje overtraind te geraken of geen optimale resultaten te behalen.
Je kan eender welk programma

star star star star star star
star star star star star star
star star star star star star
Niet Actief
Punten: 16301
Aangesloten: 08 Feb 2005

Je kan eender welk programma gebruiken, maar je moet ervoor zorgen dat je de training load kan tunen naargelang je recuperatie. Je zal in ieder geval gedurende de eerste weken/maanden dat je deze sporten met een bepaalde frequentie en intensiteit begint te beoefenen je work capacity verhogen. Naarmate je lichaam dus meer gewoon wordt al die dingen te doen, zal je beter kunnen recupereren. Maar het is goed mogelijk dat je de eerste weken meteen in overreaching gaat; zeker als mogelijk ook te weinig zou eten (ik zeg niet dat dat zo is, maar het is mogelijk Eye-wink ).
Dus het is een kwestie van stelselmatig opbouwen (alles) en in real time je training load tunen (kan je nu nog niet voorspellen).
Voor de andere sporten moet je maar wat bedenken; daar ken ik niks van. Eye-wink Maar als je SS:BBT volgt, is er zoiets als 'the advanced novice program', waarin één van de drie trainingen per week een lichte training is. Ik denk dat het verstandig is om op de trainingen van SS:BBT (training 'A' en 'B') varianten te ontwerpen die lichter zijn dan de originele trainingen. Dan kan je zo'n lichtere training doen wanneer je (bv. tijdens je warm-up) merkt dat je niet voldoende gerecupereerd bent.

In 'the advanced novice' raadt Rippetoe geloof ik aan 3*5 te squatten met 80% van de normale 3*5. Zoiets kan je dus doen voor eender welke lift die dag niet gaat. Ik vermoed dat het veelal de squats gaan zijn waar je moeite mee gaat hebben, en met de rest veel minder.

Je weet natuurlijk ook dat je met die drukkere schema geen optimale krachtprogressie zal maken. Eye-wink
Maar het is belangrijk te beseffen dat je je work capacity zal opbouwen door al die dingen te doen. Een work load die je nu nog absoluut niet aankan, is binnen enkele maanden daarom misschien wel mogelijk. Houd dat in je achterhoofd. Smiling

--

Only those who will risk going too far can possibly find out how far one can go. ~ T.S. ElliotAl ik het goed begrijp, komt

star star star star
Niet Actief
Punten: 202
Aangesloten: 24 Nov 2005

Al ik het goed begrijp, komt het er dus op neer dat ik gewoon iets moet proberen en op het moment zelf zien wat ik die bepaalde training aankan. En dan eventueel zaken gaan aanpassen.

Wat ik positief vind is dat je zegt dat mijn lichaam na een tijd gewoon zal worden al die dingen te doen en dus beter zal recuperen.
Langs de andere kant, als dan de gewichten zwaarder worden en,voor het lopen, de afstanden langer worden naargelang de load die ik aankan, zal dit dan niet hetzelfde blijven?

Als ik in het begin in overreaching ga, moet ik dus in mijn achterhoofd houden dat mijn lichaam zich zal aanpassen en dat het tijdelijk kan zijn. Ik denk wel dat ik het voordeel heb dat ik reeds een zekere progressie had gemaakt op kracht. Als ik terug bij vrij lage gewichten begin en de progressie volgens SS aanhoud, zal dit waarschijnlijk gemakkelijker gaan dan wanneer dit de eerste keer zou zijn.

Waarom zal je met een druk schema geen optimale krachtprogressie maken?
Omdat je doordat je minder gerecupereerd bent minder load kan toepassen? Of zijn er nog andere redenen?

Is er voor de rest iemand die ook krachttraining met duursport combineert en hiervoor wat praktische tips kan geven?
Bv. volgorde van trainen, opeenvolgende dagen, 's morgens en 's avonds...

Zijn er eventueel bepaalde supplementen die nuttig of belangrijk zijn om te voorkomen dat ik overtraind zal geraken en beter zal recuperenen en ter voorkoming van overbelasting van pezen e.d.?Je moet prioriteiten

star star star star star star
star star star star star star
star star star star star star
Niet Actief
Punten: 2759
Aangesloten: 06 Mrt 2010

Je moet prioriteiten stellen: is je hoofdsport duurlopen,mountainbiken, jijutsu of krachtsport? Je kan ze nooit allemaal op dezelfde intensiteit trainen als je hoofdsport. Als bijvoorbeeld krachtsport je hoofdoel is, dan zou ik eerst dat doen en daarna lopen. Beter train je ook op de dagen dat je geen jijutsu hebt.

En ook als je genoeg wilt recuperen is veel eten een noodzaak ook, vergeet dat niet.

Voor supplementen, kan je nooit misgaan met creatine.Tja,

star star star star
Niet Actief
Punten: 202
Aangesloten: 24 Nov 2005

Tja, prioriteiten...
Eigenlijk wil ik gewoon een sportiev, sterk gestel hebben en er zoveel mogelijk plezier in hebben.

Jiu-jitsu kan je kwa prioriteiten buiten beschouwing houden denk ik.
Niet dat dit geen prioriteit is, maar dit staat niets in de weg en andersom.
Ik doe dit ook niet op wedstrijdniveau of zo.

Mountainbiken is puur voor het plezier en dit houdt mijn conditie op pijl.
Zolang ik samen met mijn vrienden telkens een leuke toer kan maken, is dit voldoende.

Het lopen wil ik gewoon voor mijn algemene conditie doen.
Nu is dit even prioriteit omdat ik tegen 1 mei 10 km moet kunnen lopen zonder dood te vallen.

Bij de krachttraining wil ik wel echt progressie maken in kracht en gewicht (en uitzicht).
Dus denk ik dat ik hierin prioriteit zal moeten stellen naar de planning toe (jiu-jitsu en fietsen staat vast) en daarrond het lopen moet inplannen naargelang wat ik aankan.

Misschien dat ik het zo kan plannen:

Maandagavond: mountainbiken
Dinsdagavond: krachttraining
Woensdagavond: jiu-jitsu
Donderdagavond: lopen
Vrijdagavond: krachttraining
Zaterdagvoormiddag: jiu-jitsu
Zaterdagnamiddag: lopen
Zondag: rust

En zolang mijn fiets niet gemaakt is, op maandag ook lopen.

Ik heb al meerdere keren een kracht- of looptraining 's morgens ingepland en telkens viel het mij op dat ik dan veel minder energie had.
Ik werd er zelfs soms misselijk van. Dus dan denk ik dat ik dit beter niet kan doen, want dan kan ik er toch niet alles uithalen.

SS is bedoeld voor 3 dagen per week, maar dat lukt niet. Dat deed ik vorig jaar ook maar 2 keer per week en ik maakte toch progressie.
Maar kan ik misschien dingen doen om dit gemis toch op te vangen?
- bij de trainingen die ik doe iets toevoegen? Ik denk dat een training dan te lang gaat duren/te zwaar gaat worden.
- op maandag, donderdag en/of zaterdag een bepaalde oefening doen?10km in een bepaalde tijd of

star star star star star star
star star star star star star
star star star star star star
Niet Actief
Punten: 13301
Aangesloten: 23 Jan 2009

10km in een bepaalde tijd of 10km uitlopen?
Ik heb totaal geen conditie, doe geen cardio en 10km lopen doe ik ook wel op karakter Sticking out tongueGewoon 10 km uitlopen. We

star star star star
Niet Actief
Punten: 202
Aangesloten: 24 Nov 2005

Gewoon 10 km uitlopen. We doen dit in een groep van 10 man en ik wil natuurlijk niet degene zijn die de groep ophoudt. Sticking out tongue
Ik heb wel nooit goed kunnen lopen, ook omdat ik dit nooit graag heb gedaan.
Ik kan gemakkelijk een paar uur op een fiets alles geven (bij wijze van spreken), maar als ik 10 min aan een stuk loop, ben ik bekaf.
Daarom dat ik ook het start-to-run principe aan het doen ben met afwisseling van lopen en stappen.