Fitnesstoestellen

Ingediend door Mantichora op Zat, 01/02/2003 - 09:30.
Kwaliteit+++-- ( Middelmatig - 3 stemmen )

In de fitnessclub zijn er verschillende toestellen te vinden.
Ze zijn in te delen in 3 grote groepen.

1. cardiotoestellen
2. machines
3. halters

1. Onder cardiotoestellen verstaan we de toestellen die voornamelijk gebruikt worden bij de echte fitnessoefeningen (dus geen powertraining). Voorbeelden hiervan zijn de loopband, fietstoestellen, de step, enz. Ze zijn in staat om veel energie te verbranden, het zijn dus calorieverslinders.
2. Machines worden wel gebruikt bij powertraining, en dan vooral door beginnende beoefenaars. We bedoelen eigenlijk alle toestellen die gebruikt worden bij powertraining, met uitzondering van groep 3 (de halters). Het handige aan de machines is dat ze de gebruiker minder vrijheid geven waardoor hij minder fout kan doen, en dus ook minder letsels kan krijgen. Maar datzelfde feit is dan ook weer het nadeel van deze toestellen, de beoefenaar krijgt weinig vrijheid en moet zich houden aan het beperkt aantal mogelijke oefeningen.
3. Halters zijn de ijzeren staven waaraan aan beide zijden gewicht wordt gehangen. Er zijn zowel korte als lange halters, de eerste worden meestal per twee (één per hand) gebruikt, de andere wordt met beide handen vastgehouden. Ze worden veel gebruikt door gevorderde beoefenaars doordat je met halters meer zelf kunt bepalen wat je traint. Ook de mogelijke variatie van oefeningen is veel groter dan bij machines.