Zware blessures door fouten

Ingediend door Mantichora op Zat, 01/02/2003 - 09:30.
Kwaliteit++++- ( Goed - 1 stem)

Hier is een lijst van veel gemaakte fouten door zowel beginners als gevorderden.
Ze kunnen ervoor zorgen dat je blessures krijgt waardoor je een (te) lange recuperatie moet hebben.
Lees deze regels aandachtig (!!), ze zijn belangrijk en zullen je een groot stuk op weg helpen.

1. Onvoldoende stretchen

De beste tijd om te stretchen is na een aërobe activiteit als je spieren nog warm en soepel zijn. Flexibele spieren worden veel minder snel verrekt dan gespannen spieren.

2. Te veel gewicht nemen

Meer gewicht nemen dan je spieren aankunnen is de manier bij uitstek om een blessure op te lopen. De weerstand moet geleidelijk opgebouwd worden om de spierkracht op en veilige manier te vergroten.

3. Het ontbreken van een warming-up

Spieren hebben de tijd nodig om zich aan te passen aan de nieuwe prestaties die tijdens een activiteit moeten worden geleverd. Bouw de intensiteit langzaam op, begin een training altijd met enkele minuten fietsen of neem gewoon lichte gewichten waarmee je veel en vluggere bewegingen maakt.

4. Het ontbreken van afkoelen na een work-out

Teveel mensen stoppen op een gegeven moment abrupt met hun training, pakken hun spullen bij elkaar, geen douchen en vervolgens naar huis. Op het einde van en workout is het echter belangrijk dat de hartslag geleidelijk omlaag wordt gebracht en de spieren gestretcht worden. Hierdoor verbetert niet alleen de flexibiliteit van de spieren, maar wordt ook het lichaam voorbereid op een volgende training.

5. Te intensief trainen

Met name mensen die niet zo vaak kunnen gaan sporten, proberen drie of zelfs meer workouts in een training te stoppen. Zij denken dat een superzware training hetzelfde effect heeft als drie 'normale' workouts. Dit is allesbehalve correct. Als men af wil vallen, is het beter lang en minder zwaar, dan kort en heel zwaar te trainen. Anderen zijn ervan overtuigd dat een training net te veel van je moet eisen om affectief te zijn. Meestal zijn het juist die mensen die te intensief trainen, die al na enkele weken er helemaal mee stoppen. Het sporten moet namelijk leuk zijn, wil men het jarenlang blijven doen.

6. Niet voldoende water drinken

Drink voldoende water: dit kan niet vaak genoeg gezegd worden. Wacht er niet mee totdat je dorst krijgt, maar neem om het kwartier een bekertje water om je vochtgehalte op peil te houden.

7. Leunen op de cardiostep

Het heeft geen zin op een hoge stand te steppen als je alleen maar je armen traint door op het apparaat te hangen. Hetzelfde geldt voor het maken van extreem kleine stepbewegingen. Zowel hangen als het maken van kleine bewegingen is niet effectief. Tijdens het steppen is het belangrijk dat je op je houding let. Blijf recht op staan, terwijl je handen op de zijkant van de stepper rusten zodat je gemakkelijk en balans kunt blijven. Let bovendien op dat je benen een volledige beweging maken (geen afgekapte bewegingen maken).

8. Niet intensief genoeg trainen

Je wilt resultaten zien? Hoe hard ben je van plan ervoor te werken? Natuurlijk klopt het dat je niet te zwaar en te intensief mag trainen, maar er is natuurlijk wel een zekere intensiteit nodig om daadwerkelijk voortgang te zien. Met een zekere intensiteit wordt bedoeld dat je hartslag moet versnellen (probeer in de aanbevolen trainingszone te trainen), dat je wellicht begint te transpireren en dat je op het einde van de workout een voldaan gevoel hebt.

9. Geforceerde bewegingen met gewichten

Dit gaat gepaard met punt 2 - te veel gewicht nemen. De effectiefste manier van trainen is continu het gewicht onder controle houden. Het gewicht mag jou niet op en neer trekken, want jij bepaalt waar het gewicht naartoe gaat. Geforceerde bewegingen resulteren vaak in een blessure, in het bijzonder bij de rug.

10. Eten (energierepen) en drinken (sportdrankjes) tijdens een training op een gemiddelde intensiteit

De meeste deskundigen zijn het erover eens dat mensen die niet meer dan twee uur op een dag trainen, geen extra voedingsstoffen nodig hebben tijdens een workout. Energie (zoals in energierepen) is meestal synoniem aan calorierijk voedsel. Een persoon die traint om af te vallen, wil natuurlijk allesbehalve calorieën binnenkrijgen.