Waarom krachttraining goed voor je is...

Ingediend door Mantichora op Zat, 01/02/2003 - 09:30.
Kwaliteit++++- ( Goed - 3 stemmen )

Mensen die regelmatig aan krachttraining doen voelen zich fitter, sterker, meer energiek, ze voelen... genoeg over gevoelens.

Er is genoeg bewijs dat krachttraining je kan veranderen in een gezonder persoon.

Wij durven te zeggen dat van de volgende redenen er minstens één is die je over de drempel zal halen om het niet op z'n minst een keer uit te proberen!

Blijf sterker voor het dagelijkse leven

Mensen die niet trainen of op een andere manier actief zijn verliezen 30 tot 40 procent van hun kracht bij de leeftijd van vijfenzestig. Deze verminderingen zijn niet de normale veranderingen van het ouder worden. Als je door inactiviteit je spieren niet gebruikt worden ze gewoon minder sterk. Gelukkig is krachttraining een van de makkelijkste oefeningen om in vorm te blijven als je ouder wordt.

Het houd je botten sterk

De meeste mensen geven niets om gezonde botten tot het te laat is. Als je er niets aan doet worden je botten meer poreus en breekbaar. Het verlies van botmassa heet osteoporose en is de oorzaak van vele botbreuken en andere complicaties. Osteoporose komst vooral voor bij vrouwen maar mannen kunnen er ook last van krijgen. Osteeoporose krijg je niet zomaar, vanaf ongeveer je vijfendertigste levensjaar neemt je botmassa af. Als je gezond en fit leeft kan je dat proces vertragen. Krachttraining speelt daarbij een grote rol net als calcium, vitamine D en conditietraining zoals bijvoorbeeld wandelen.

Zie er beter uit

We hebben het nu gewoon over pure ijdelheid. Conditietraining verbrandt veel calorieën, maar krachttraining bouwt en vormt je spieren. Plaatselijk afvallen bestaat niet maar met krachttraining kan je wel plaatselijke 'problemen' aanpakken, zoals je billen of armen. Je kan je lichaam meer in verhouding krijgen door oefeningen te doen.

Voorkomen van blessures

Als je spieren sterk en in conditie zijn heb je minder kans op blessures. Je hebt minder kans om op de stoeprand je enkel te kneuzen. Ook krijg je een beter evenwichtsgevoel en lichaamsbeheersing zodat je 'steviger' in je schoenen staat als je bijvoorbeeld gaat tennissen.

Vet verliezen

Dit is een gebied van tegenstellingen. Sommige wetenschappers denken dat krachttraining je kan helpen vet te verliezen door je metabolisme te verhogen, maar de meningen verschillen hierover. Toch zijn we ervan overtuigd dat krachttraining helpt bij vetverbranden.