3 stelregels voor succes

Ingediend door Mantichora op Zat, 01/02/2003 - 09:30.
Kwaliteit----- ( Onbekend - 0 stemmen )

Om zoveel mogelijk voordeel te halen uit powertraining moet je je houden aan drie regels.

 1. Geleidelijkheid:

  Ga des te geleidelijker te werk naarmate je voordien een meer zittend leven leidde, zowel wat de duur van de inspanning als wat de intensiteit ervan of de afgelegde afstanden betreft.

  Begin bv. met twee maal per week naar de gym te gaan, met een duur van iets minder dan een uur, eenmaal gewend daaraan kun je het opdrijven tot langer dan een uur of meerdere malen per week te gaan (of beiden).

  Zo zal je lichaam zich beetje bij beetje aanpassen aan de gevraagde inspanning en kunt je de beoefening intensiever maken, zonder dat je te ver boven de grens boven je fysieke vermogens komt.

 2. Regelmatigheid:

  Oefen zeer regelmatig, daar ligt de sleutel tot vooruitgang, ongeacht of je aan uithouding of intensiteit werkt. En slechts één keer per week het jaar rond is beter dan 1 maand elke dag en de rest van het jaar niets meer.

  Om prille ontmoediging te voorkomen mag je al bij het begin niet te hoog mikken, het is eigenlijk zelfs beter om je doelstellingen zo vaag mogelijk te houden en deze later als je beter geïnformeert bent te specifiëren.

  Hou rekening met de geboekte vooruitgang, dat pept altijd op. Als je zich te gemakkelijk laat gaan, ga dan met vrienden of neem een trainer.

 3. Afwisseling:

  Zorgt ervoor dat je (vooral op lange termijn) een goede afwisseling hebt, eenmaal je gewoon bent aan een bepaalde oefening wissel dan eens af met een andere (die natuurlijk dezelfde spier traint).

  Later kun je dan nog eens op de eerste oefening terugkomen. Hierin mag je wel niet overdrijven, er zijn bepaalde basisoefeningen die je beter blijft oefenen (bv bankdrukken - bench pressing).

  Op korte termijn steek je er beter ook afwisseling in. Hou het niet bij krachttraining alleen, probeer ook eens om een blokje om te lopen of een eindje te gaan fietsen, dit zijn twee activeiten die een perfecte aanvulling vormen op de tekortkomingen van krachttraining (je verliest er weining vet door, je algemene conditie vergroot niet zo veel).