Een Gym Kiezen

Ingediend door Sir G. op Don, 10/04/2008 - 19:37.
Kwaliteit++++- ( Goed - 9 stemmen )
Een Gym Kiezen

Iedereen die begint wordt voor deze keuze gesteld, en weten er meestal niet genoeg van om een goede beslissing te maken. Ook gevorderden hebben ooit wel eens behoefte aan een nieuwe gym. Waarop moet je letten? Wat zijn de voor-en nadelen? Wat zijn alternatieven...Je komt het zodadelijk te weten.

Een Gym

Een gym, je hebt ze in alle soorten en maten, en in alle graden van effectiviteit of kostprijs. Waar moet je op letten bij het kiezen van een gym?

1.Kostprijs

Een belangrijke factor voor iedereen, denk ik. Gyms zijn duur aan het worden. Als je er één vindt met een jaarabonnement van 250-300 euro heb je nog niet al te veel geld gespendeerd. Een gym is daarom naar mijn mening iets waar je naartoe kan om tijdens een korte periode (enkele maanden) te kijken of de sport je bevalt. Zoja, maak je zo mogelijk een homegym. Je gaat er op een jaar of 2,3 heel wat geld mee kunnen uitsparen, en de resultaten die je kan behalen zullen bij het verstandig samenstellen van je homegym veel hoger liggen, maar daar kom ik later op.
Kijk altijd goed wat alle "extra's" die bij je lidgeld komen (verzekering, douchegeld, gebruik van de lucht van de gymuitbater,...) je gaan kosten voor je je ergens aan bindt, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

2.Materiaal

Je moet het onderscheid kunnen maken tussen 'goed' materiaal en 'slecht' materiaal. Heel wat gyms staan vol met slecht materiaal, en hebben zowat geen goed materiaal. Slecht materiaal zijn de meeste toestellen. Uitgezonderd leg press (de originele met de hoek van 45°, niet zo'n onding met een stapel blokgewichten met een pinnetje) en kabeltoestellen zijn er zo goed als geen echt nuttige toestellen. "Waarom staat een gym dan vol met abductors, en curl machines en pec deck en weetikveelwatnogallemaal?" zou je kunnen vragen. Het antwoord kan je zelf ook wel raden als je een beetje nadenkt. Gymuitbaters gaan je dingen wijsmaken, behoed je daar dus voor. Eén van de dingen zal zijn dat ze je een schema zullen geven dat bestaat uit oefeningen op machines. Ook als je naar een oefening vraagt zullen ze je meestal naar een machine sturen. Waarom is dit? Deze gymuitbaters willen net als iedereen hun boterham goed verdienen, en gaan dan ook doen wat ze kunnen om jou langer lidgeld te laten betalen. Dus als ze je kunnen verwijzen naar machines die je weinig resultaat zullen geven, zullen ze er zeker van zijn dat het langer zal duren voor jij je gedroomde lichaam bereikt. Zij, die naar wat de leek denkt alwetend zijn en je professioneel advies zullen geven, geven zo ook indirect de boodschap dat machines hétgene zijn waardoor je sterk en gespierd zal worden. Zo ontmoedigen ze je dus ook om je eigen homegym te maken, want je zou toch gek zijn al die peperdure 'supereffectieve' machines te kopen? Daar heb je nog niet eens plaats voor!

N.B: ik ga niet zeggen dat toestellen totaal nutteloos zijn, of dat ze indien slim geplaatst als finishing tough in een geperfectioneerd schema hun nut niet kunnen bewijzen.
In dit artikel kan je lezen over de voor- en nadelen van los gewicht en vaste toestellen.

Goed materiaal zijn dumbbells, verschillende soorten barbells, (platliggende, schuin oplopende of aflopende, of rechtzittende) bankjes (sommige met steunen om de barbell in te kunnen leggen, bv. bij bench press), een squatrek, misschien zelfs een power rack (maar dat vind je niet al te snel) en kabeltoestellen. Zoals je ziet is dit zeker niet onbereikbaar om in een homegym te hebben. Kabeltoestellen of een powerrack zijn nog niet eens echt nodig!

Kijk in de gym dan ook rond of je genoeg gewichten ziet. Waar ik nu verblijf zijn er 2 gyms in de buurt. De ene heeft dumbbells tot 22 kilo, de andere tot 42. Die 22 kilo is uiteraard belachelijk weinig. Ook al ben je een totale beginneling, het zal niet lang duren voor je die kan gebruiken, en dan sta je daar, er is niets zwaarder, hoe ga je dan nog zwaar kunnen trainen? Ik train zelf in de gym met de 42-kilo dumbbells, maar deze zijn voor enkele oefeningen zeker ook te licht. Het ideale zou zijn dat je een gym vindt waar ze ook dumbbellstaven hebben voor olympische schijven, want dan kan je bijna zo zwaar als je wil gaan. Thuis heb ik dit, en daar kan ik zo toch een dumbbell van 100 kilo verkrijgen.

Over barbells: kijk of ze olympische barbells hebben bij minstens een squatruimte en bench press. Deze hebben een diameter van 5 cm waar je de schijven erop hangt, zijn ongeveer 2m lang, en bestaan volledig uit metaal. Kijk ook of ze goed voorzien zijn door schijven, zeker door de 20kg en mss 25kg wegende schijven. Je zal verbaasd zijn hoe snel je met een goed trainingsschema (dus niet dat van de uitbater) en een goed dieet je sterk wordt. Ook zouden ze de gewone barbells (33mm doorsnede) moeten hebben (maar niet uitsluitend de gewone, en geen olympische!), zoals de standaard rechte, EZ-bars, triceps bombers...met alweer genoeg bijhorend gewicht.

Bankjes en squatrek of powerrack zijn ook broodnodig, dus zorg dat er toch enkele staan, zodat je ook niet eeuwen moet wachten tot dat ene bankje vrijkomt. Veel valt er hier niet over te zeggen, aangezien deze toch allemaal op elkaar lijken. Zorg dat je bovengenoemde types terugvindt in je gym, desnoods in de vorm van verstelbare bankjes.

Andere belangrijkheden: iets om je aan op te trekken. Een chin-uprek is één van de beste aanvullingen aan een gym! Controleer of dat je je er zowel in een close- als een widegrip aan kan optrekken. Een soortgelijke benodigdheid is een diprek waarin je parallel dips kan doen.

Dus een opsomming van noodzakelijkheden: (zware) dumbbells en barbells, squatrek, bankjes (sommige met steunen), chin - en diprek, en ook kabeltoestellen die een goede variatie kunnen zijn.

3.Personal Training

Sommige gyms zullen personal training aanbieden. Wil je dit doen, controleer dan dat ze het beste met jou voorhebben, en niet met de geldkas van de gym. Nu, bij personal training is de kans dat je een slecht schema krijgt wel lager, maar toch uitkijken geblazen! Een echte professionele personal trainer die je wel écht wil helpen zal je zeker je doelen zo snel en efficiënt mogelijk kunnen laten bereiken...tegen de juiste prijs.

4.De Leden

Als je ziet dat de gym voor 90 percent uit vrouwen bestaat is er sowieso al een heel wat grotere kans dat het materiaal (zie hierboven) aan hen is aangepast. En aangezien vrouwen nu eenmaal niet graag met schijven en barbells sleuren (dat verpest de elegantie ofzoiets) kan je er dan ook vrij zeker zijn dat er heel wat machines staan. Nu, dat is ook geen maatstaf. Als de gym volloopt met gigantische kerels die alleen maar binnenkunnen door de garagepoort wil dat ook niet zozeer zeggen dat het materiaal daar goed is, want die kunnen even goed meer hormonen slikken dan jij water drinkt.
Het beste kijk je gewoon naar hoe druk het daar is. Er is niets zo irritant dan je hele trainingsschema dooreen te moeten smijten gewoon omdat er zoveel bezet is. Ook kijk je best of het daar niet vol zit met mensen die eigelijk niet weten waar ze mee bezig zijn, want ik vind het ook best vervelend als ik wil gaan squaten en er staat zo'n halve debiel in het squatrek te biceps barbell curlen met de olympische baar (alsof hij er zoveel gewicht ophangt -.-).

Een Homegym

Als dit een mogelijkheid is, ga ervoor. Het zal je op lange termijn (eigelijk mogelijk al na een jaar) heel wat geld besparen, en je hoeft nooit te wachten op die aap om uit het squatrek te komen na zijn 20 sets curls. Je zal lekker kunnen doen wat je wil, en zo ook heel wat betere resultaten kunnen halen, aangezien er niemand anders is waar je rekening mee moet houden, alleen jij en het metaal.

1.Kostprijs

Om jullie te overtuigen: Hier komt de ideale gym, met kostprijs erbij.
n.b: ik heb geen moeite gedaan het goedkoopste te zoeken, dus goedkoper vinden moet jou wel lukken.

Beginner:
Lange 33mm barbell + 2 dumbbellstangen 33mm - 36 euro
Verstelbaar bankje met aparte steunen - 150 euro (aparte steunen: ook te gebruiken als squatrek als je het bankje wegneemt)
Optrekbar - 20 euro
Totaal: 206 euro (+ schijven voor 33mm: 1 euro per kilo.)

Geavanceerd:
Lange 33mm barbell + 2 dumbbellstangen 33mm - 36 euro
Verstelbaar bankje met steunen - 150 euro
Squatrek - 150 euro
Optrekbar - 50 euro
Totaal: 386 euro (+ schijven voor 33mm: 1 euro per kilo.)

Professioneel:
Olympische Barbell + 140 Kg aan schijven - 225 euro
2 Dumbbell stangen voor olympische schijven - 120 euro
Verstelbaar bankje met steunen - 150 euro
Powerrack - 195 euro
Chin en Dip rek - 199 euro
Totaal: 889 euro (al 140 kg schijven voor olympic barbell: 1.5 euro per kilo.)

Stel dat nu tegenover het lidgeld van een gym. De professionele set heb je na 2 jaar afwezigheid bij een dure gym al terugverdiend! En je hoeft daarom niet dadelijk 200 kilo in te slaan, je kan dat geleidelijk aan kopen, naarmate je sterker wordt.
Nogmaals: met dit materiaal ga je de beste vooruitgangen maken, niet met machines.

2.Materiaal

Wel, het is jouw materiaal, en jij doet ermee wat je wil. Heb je een beetje gevolgd wat ik bij kostprijs heb verteld, heb je nu alles in huis om je hele lichaam effectief te kunnen trainen. Eventuele uitbreidingen kunnen later altijd nog volgen. Ik denk dan aan cable crossover om iets groot op te noemen, zodat dan ook die kabelwereld aan je voeten ligt.

3.Personal Training

Jij bent nu de enige in de gym, en je zal jezelf moeten motiveren en trainen. Je zal zelf je schema's moeten opstellen (maar als je dan er wat over leert, en een forum zoals dit gebruikt om verbeteringen te vragen zal je niet bedrogen uitkomen zoals waarschijnlijk wel zal gebeuren bij het krijgen van een schema van een fitnessuitbater). Je hoeft op niemand meer te wachten, en ook geen kerstliedjes meer aan te horen. Het enige nadeel is dat de dames je niet meer staan aan te gapen als je 200 kilo koud staal van de grond opraapt.

Zeer goed artikel en goed

Ingediend door 515 op Don, 10/04/2008 - 20:22.

Zeer goed artikel en goed geschreven Eye-wink

Maar:

SirGangreen schreef:

Beginner:
Lange 33mm barbell + 2 dumbbellstangen 33mm - 36 euro
Verstelbaar bankje met aparte steunen - 150 euro (aparte steunen: ook te gebruiken als squatrek als je het bankje wegneemt)
Optrekbar - 20 euro
Totaal: 206 euro (+ schijven voor 33mm: 1 euro per kilo.)

Die link van het "Verstelbaar bankje met aparte steunen", linkt naar je artikel.

SirGangreen schreef:
2.Materiaal
Heb je een gevolgd wat ik bij kostprijs heb verteld heb je nu alles in huis om alles van je lichaam effectief te kunnen trainen.

Deze zin snap ik niet zo goed ?

sommige zinnen zijn idd vrij

Ingediend door Woopy op Don, 10/04/2008 - 20:47.

sommige zinnen zijn idd vrij scheef Sticking out tongue
maar desalnietemin een goed artikel Laughing out loud

lol ja:p ik wou het per sé

Ingediend door Sir G. op Don, 10/04/2008 - 21:13.

lol ja:p ik wou het per sé afhebben voor ik ging trainen, met dit als resultaat, dus ik zal me nu even op de scheve zinnen storten:p

over dat bankje dat linkt

Ingediend door Sir G. op Don, 10/04/2008 - 21:27.

over dat bankje dat linkt naar mijn artikel; ik vond geen foto (ik heb er wel zelf zo één), dus heb ik daar een "valse" link gezet om de opmaak niet om zeep te helpen.

Héél goed artikel, vind

Ingediend door MT op Don, 10/04/2008 - 22:24.

Héél goed artikel, vind ik! We zullen er vaak naar kunnen verwijzen.

Ik wil dit nog toevoegen: je kan je materiaal ook gedeeltelijk of volledig tweedehands kopen (wellicht via tweedehandssites); da's al een pak goedkoper, maar kwalitatief waarschijnlijk even goed (fitnessmateriaal is meestal erg duurzaam).
Wat je ook kan doen, is enkele zaken zelf maken. Als je bvb. een 3/4" (gegalvaniseerde) metalen buis (waterleiding) koopt (gewoon in een doe-het-zelverwinkel), kost je dat iets van een €5. En mits je een beetje handig bent, kan je dan gemakkelijk een pull-upbar maken die sterker en nuttiger is dan al die dure exemplaren die je in winkels vindt.

Mss nog iets vermelden over

Ingediend door michiel4 op Ma, 14/04/2008 - 16:06.

Mss nog iets vermelden over contracten?
Vaak staat er in het contract dat er een opzegtermijn is van 1 maand voor het jaarabbonement. Maw je moet een maand op voorhand al laten weten dat je geen verlenging wilt van je abbonement anders zullen ze de rekening wel presenteren.

Nog iets over het materiaal:

Kijk als er voldoende gewichten zijn. Als er serieus getrained wordt in die gym (rows, squat, bp, dl) dan kom je vaak niet toe met 500kg op de drukke dagen wanneer iedereen de gewichten wil inpalmen.

Die prijzen zijn ronduit

Ingediend door Blomme (niet geverifiëerd) op Din, 22/04/2008 - 19:09.

Die prijzen zijn ronduit belachelijk, ik geef je totaal gelijk over deze prijzen hoor maar ik train aan 120€ per jaar. Dat is dus een schamele 10€ per maand.
Alles is in feite aanwezig daar, misschien dat de dumbells wat uitgebreider mochten, zo zijn er van sommige maar 1 exemplaar voorraadig maarja...

Ook gaat het gewicht redelijk hoog daar, heb je 2 squatrekjes, genoeg barbells etc ...

Maar het is wle een relatief kleine gym met soms redelijk veel volk.

Ik denk wel dat ik op termijn wat dingetjes ga aanschaffen om thuis een gym te maken, alleen zou ik niet zo goed weten waar Sticking out tongue Waarschijnlijk in de computer kamer. Smiling

goed geschreven artikel!

Ingediend door Tomakos op Zat, 30/08/2008 - 19:18.

goed geschreven artikel!

Zeer goed geschreven

Ingediend door mofoskin (niet geverifiëerd) op Don, 04/09/2008 - 19:54.

Zeer goed geschreven artikel,
de inhoud is ook boeiend.

keep pumpin!

Misschien toch ook nog één

Ingediend door Wes op Don, 06/11/2008 - 21:51.

Misschien toch ook nog één van de weinig nadelen van een homegym: de motivatie. Ik denk dat mensen die in een gym gaan trainen en een personal trainer hebben ook wel sneller gemotiveerd zullen zijn. Een homegym hiertegenover vergt wat meer zelfdiscipline en motivatie.

Maar die motivatie en

Ingediend door 515 op Don, 06/11/2008 - 21:58.

Maar die motivatie en zelfdiscipline nodig, maar voor een home gym misschien nog meer, dat begrijp ik wel Eye-wink

ik wil een homegym beginnen

Ingediend door Desley op Woe, 15/04/2009 - 15:14.

ik wil een homegym beginnen maar hebt problemen

1: te kleine kamer ( en kan nergens anders trainen!)
2: geen schema( weet absoluut niet hoe ik eraan moet beginnen!) en als op " inleiding voor powertraining(must read) klik , blokkeerd de computer Angry
3: hoord bij probleem 1 , kan geen grote matrialen zetten( heb geen plaats of niet voldoende ruimte.)

en ik wil niet naar te fitness gym , voor het aanschuiven vooraleer ik aan de beurt ben , Kost hopen geld als je het vergelijktmet een homegym.

Voor het bedrag kan ik sparen , krijg namelijk 40€ per maand.

Tja als het thuis praktisch

Ingediend door Woopy op Woe, 15/04/2009 - 15:23.

Tja als het thuis praktisch gezien echt niet kan, zit er niets anders op he Sticking out tongue

Merci! Ik had altijd zo'n

Ingediend door Frederik Defyn (niet geverifiëerd) op Ma, 06/07/2009 - 22:40.

Merci! Ik had altijd zo'n vermoeden dat een bankje en steunen zo veel duurder waren en kan me nu eigenlijk njiet inbeelden waarom ik nooit de prijs heb opgezocht. Soit, dat ga ik dus wel in huis halen want dat is toch geen overbodige luxe.

barbell.

Ingediend door frank23 op Din, 11/05/2010 - 12:25.

hallo.

ik ben van plan om een barbell te gaan kopen met de nodige gewichten.

uiteraard zoek ik er een bankje bij, en de nodige steunen etc maak ik zelf.

ik ben wat aan het zoeken geweest.
en kwam tegen dat je de barbell in verschillende lengte's heb.
kan iemand mij vertellen wat de voor en nadeelen van een lange tegen een korte stang zijn?
ik zie gemiddeld maten van 1.8 - 2.0 en 2.2 m

uiteraard ga ik voor een 50mm olympische stang, na vele verhalen lezen ben ik daar wel van overtuigd.