geen massa

star star star star star star
star star star
Niet Actief
Punten: 642
Aangesloten: 27 Mei 2004
Ingediend door pat op Don, 27/05/2004 - 17:05.

Ik heb jaren getraind zonder goed te weten wat ik eigenlijk wou. Nu is het doel helder. Meer kracht en meer definite (aftekenen van de verschillende spiergroepen) en in mijn betrachting zit heel duidelijk GEEN MASSA. Ik mag wel groter worden maar bodybuilding is niet mijn betrachting. Nu ben ik begonnen met powerliften en de eerste deel waar ik me op toeleg is het kniebuigen. De kracht neemt wel doe, dus daar zit ik goe maar de massa (dikke benen) neemt evenredig toe en dat wil ik niet. Train ik verkeer ? Ik begin met een opwarming van een 10 tal reps met 90. En vervolgens ga ik zo zwaar mogelijk 4 of 2 herhalingen met 140 KG. Ik doe in totaal 7 sets. Maar het geldt evengoed voor de andere spiergroepen, schouders, borst. Dit is geen afbreuk aan mensen die wel op massa gaan werken, maar voor mij persoonlijk wil ik dit niet.




geen massa

star star
Niet Actief
Punten: 91
Aangesloten: 08 Sep 2003

het is niet te vermijden dat je massa aankomt,je spieren moeten groeien om sterker te worden



massa

star star star star star star
star star star
Niet Actief
Punten: 642
Aangesloten: 27 Mei 2004

Inderdaad maar er is massa en massa. Een bodybuilde traint o.a. volume aan te kweken. Een powerlifter heeft massa maar dikwijls niet de massa zoals een bodybuilder en toch verzet hij meer gewicht. Onvermijdelijk kom je spieren aan. Maar ik heb al gasten gezien die niet uitzonderlijk veel massa hebben (op het eerste zicht zelf weinig of geen) en die toch over een grote kracht beschikken.



geen massa

Gast

soms is het genetisch bepaald. als je het lichaam ervoor hebt, kom je heel snel massa bij, en anders kan het wel effe duren...

het kan misschien ook aan je manier van trainen liggen.
Bodybuilders gebruiken korte sets met groot gewicht om massa te winnen, missschien langere sets doen met minder gewicht?



geen massa

star star
Niet Actief
Punten: 94
Aangesloten: 27 Jul 2004

Gast het is precies andersom Eye-wink kr8trainers gebruiken zwaar gewicht emt weinig herhalingen en setjes en bodybuilders meer setjes en meer herlaingen met minder gwicht



geen massa

star
Niet Actief
Punten: 48
Aangesloten: 05 Jul 2004

Ja Laughing out loud khad het owk! Smiling



geen massa

star star
Niet Actief
Punten: 120
Aangesloten: 26 Feb 2005

Inderdaad partrick. Maar let op. Er zijn drie manieren van trainen.
Puur op kracht: zware gewichten, weinig herhalingen
Krachtuithouding: lichte gewichten, veel herhalingen
Hypertrofie (bodybuilding): daar tussenin



geen massa

star star
Niet Actief
Punten: 120
Aangesloten: 26 Feb 2005

Onze spieren staan in verbinding met zenuwen. Het zijn de zenuwen die spiervezels activeren.
Een motoreenheid is een zenuw samen met de daarmee verbonden spiervezels. Het aantal spiervezels in een motoreenehid is genetisch bepaald. De verschillen kunnen enorm zijn. Wie een groot aantal spiervezels in een motoreenheid heeft, kan meer kracht genereren. Zo kan iemand met een even grote spieren toch meer kracht zetten. Ik vrees dat een en ander dus ook heel sterk bepaald is door genetica. Iedereen kent wel die gasten die met een beperkte spieromvang verbazend veel gewicht kunnen verzetten.



geen massa

star star star star star star
star
Niet Actief
Punten: 447
Aangesloten: 03 Feb 2003

En vergeet zaken zoals aanhechtingsloctie's niet

Maar zaken zoals biomechanica en aansturing buiten beschouwing gelaten zal een spier die sterker word door de aanmaak van extra sarcomeren een spier zijn die groter word (hypertrofie)

--

As you are now, I once was.
As I am now, you'll never be

The only easy day was yesterday...............Life is hard, so am I



geen massa

star star
Niet Actief
Punten: 120
Aangesloten: 26 Feb 2005

Inderdaad, ik vrees dat de moraal van het verhaal is: als je sterker wil worden, moet je er ook rekening mee houden dat je onvermijdelijk breder wordt.
(Bij de ene zal dat gewoon iets meer moeten zijn dan de andere.)



geen massa

Gast

je moet trachten 60%-75% van je RM te halen, als je boven de 75% zit is groei onvermijdelijk. mijn advies is neem een gewicht wat je nu zo'n 15 keer kan liften en blijf met dat gewicht bezig, verhoog dit gewicht niet maar varieer je oefeningen. hoe meer variatie hoe meer sturing er nodig is waardoor de spier niet in omvang groeit maar dat je elke motorunit aktiveert om het gewicht te sturen. kijk bijvoorbeeld naar de ringgymnasten, met ongelooflijk sterke schouder/rompspieren die in omvang slechts de helft van de bodybuilder zijn. zijn kracht zit hem in de verschillende houdingen die de gymnast beheerst waardoor de spier landurig in elke richting belast kan worden. het voordeel dat het oplevert is een excelente interne spierconditie en spieren waarvan de tonus vele malen langer behouden blijft.



hercules

star star star star star star
star star star
Niet Actief
Punten: 642
Aangesloten: 27 Mei 2004

wat je zegt is degelijk en leerrijk, vandaar mijn vraag, kan je je kenbaar maken (profiel) ?

Ik train zwaar op kracht, zoals gezegd zijn weinig reps met een zware belasting hier de regel. Ik kom dus wel in massa toe.

Ik vraag me af hoe gewichtheffers trainen, die hebben wel massa, maar ik heb daar ook al "magere" (niet veel massa, maar wel pezig strak gespierd) op de olympische spelen gezien en die toch veel kunnen heffen, natuurlijk is gewichtheffen ook behoorlijk wat techniek, maar zonder kracht kom je er toch ook niet.



geen massa

Gast

een profiel van mij?
ik zal proberen antwoord te geven op je vraag hoewel ik dat met mijn eerste post eigenlijk al deed zal ik een en ander proberen te verduidelijken.
het effect zit in het feit dat je langere tijd hetzelfde gewicht gebruikt waardoor de kracht en uithouding beide worden versterkt. je moet alleen het gewicht vergroten wanneer meer kracht en/of meer tonus gewenst is.
wanneer je de tonus niet wilt vergroten, hoewel enige groei onvermijdelijk is, zul je enkel moeten letten op de hoeveelheid herhalingen die je kan uitvoeren. onder de 15-20 herhalingen groeit de spier, zorg dat je minmaal 20 herhalingen uitvoert om dit te voorkomen. zoals ik eerder zei, neem een gewicht dat je 15 keer kan liften, na een aantal maanden kun je hetzelfde gewicht 75 keer liften en is er geheel geen hypertrofie of groei meer maar neemt de conditie van de spier toe.
door je oefeningen te varieren en andere bewegingen met het gewicht uit te voeren zullen andere motorunits worden aangesproken die eerder in de training minder aan bod kwamen. dit resulteert automatisch in een lagere RM. wanneer je met elke beweging in algemene zin dezelfde RM bereikt is de houdings- en bewegingsapparaat van het betreffende gewricht in balans. vervolgens kun je 2 dingen doen; je spieren blijvend met hetzelfde gewicht blijven belasten eventueel met nog meer variatie of het gewicht vergroten om de spiermassa te vergroten.

gewichtheffers trainen op de manier van zo min mogelijk reps, waarbij ze gebruik maken van een gewicht wat ze 4-8 keer omhoog heffen. dit gewicht houden ze vast tot ze 10 herhalingen bereiken waarna ze overstappen op een groter gewicht. het blijft dus elke keer een hypertrofie of groeiprkkel. als je deze grens verder stelt tot 25 herhalingen tot je een ander gewicht kiest zie je de spier minder snel groeien maar wordt sterker en zal in conditie blijven toenemen.
het blijft dus een evenwicht tussen herhalingen en belasting, hoe minder bewegen en hoe meer belasting hoe meer groei. Hoe meer bewegen en minder belasting hoe meer conditie en des te minder de groei.
ik blijf bij mijn advies uit mijn vorige post; 60%-75% RM belasting en zo veel mogelijk variatie.



geen massa

star star
Niet Actief
Punten: 120
Aangesloten: 26 Feb 2005

Dus:
ofwel ga je voor kracht (en hypertrofie)
ofwel voor hypertrofie (en kracht)
ofwel voor spieruithouding.

Voor zover ik je ken via de posts en profiel, pat, is je doelstelling vooral kracht. Dan zal je ook rekening moeten houden met hypertrofie. Als je traint op de manier die hercules beschrijft, zullen je RM's sterk achteruitgaan. Ik weet niet of dat je bedoeling is. Ik denk het niet.

De reden waarom sommige gewichtheffers minder volumineus zijn dan andere en toch erg sterk zijn, is genetica. Die mannen hebben veel spiervezels in één motoreenheid. Wat ook helpt om minder volumineus te ogen is lengte. Ik ben ongeveer 1m97 en dan zie je er sowieso peziger en minder plomp uit. Je kan ook je vetpercentage laag trachten te houden, dat helpt zeker ook.



vet

star star star star star star
star star star
Niet Actief
Punten: 642
Aangesloten: 27 Mei 2004

goeie tip, tis te zeggen, het zijn dingen da ge weet, maar een bevestiging versterkt je mening, ik denk dat ik ook voor minder struis ga als ik behoorlijk wat vet ga verliezen., bijkomend voordeel, je spierdefinitie wordt beter, trouwens de manier van hercules trainen zie ik niet zitten, vijftien, twintig herhalingen, dat worden eentonige lange trainingen.



geen massa

Gast

en/en/en is mijn logica, je moet denk ik je spieren op alle mogelijke manieren belasten, zowel op kracht, zowel op uithouding en zowel op tonus verbetering (niet noodzakelijk vergroting)
er zijn verschillende vormen van kracht, niet enkel maximaalkracht. coordinatie/aansturing van een spier is ook een vorm van kracht die niet zorgt voor explosieve hypertrofie.
je RM kan trouwens niet achteruit gaan als je met hetzelfde gewicht enkel meer reps haalt, ook niet als je meer variatie aanbrengt, je RM wordt verhoogt doordat meer motorunits aangesproken worden. zie het als een voetbal elftal waarvan enkel de spitsen goed zijn, ookal scoor je. naarmate meer spelers hun niveau verbeteren, groeit de kwaliteit van het elftal. zo werkt het ook in de spieren. dit betekent dus dat je enkel met variatie je RM al verhoogt en niet zozeer de tonus.



geen massa

star star star star star star
star
Niet Actief
Punten: 499
Aangesloten: 30 Mrt 2005

ik snap best dat 20 herhalingen veel kunnen zijn maar het gaat om het percentage RM, als je niet wilt groeien zit er helaas niets anders op dan saaie eentonige sets te maken Eye-wink verder is het jouw vrijheid wat je voorkeur en doelen zijn.



geen massa

star star
Niet Actief
Punten: 120
Aangesloten: 26 Feb 2005

Een gewichthefprogramma houdt gewoonlijk het gebruik in van zwaarder gewicht en minder herhalingen (5 herhalingen) met lange rustperiodes (drie minuten) tussen de sets. Bij bodybuilding gebruikt men over het algemeen lichtere gewichten en meer herhalingen (12 herhalingen) met korte rustperiodes (één minuut of minder) tussen de sets. Onderzoek heeft aangetoond dat bij bodybuilding na de training een grotere toename is van groeihormoon, insuline-like-growth factor l en testosteron vergeleken met gewichtheffen.



geen massa

Gast
FiletMignon schreef:
Dus:
ofwel ga je voor kracht (en hypertrofie)
ofwel voor hypertrofie (en kracht)
ofwel voor spieruithouding.

Voor zover ik je ken via de posts en profiel, pat, is je doelstelling vooral kracht. Dan zal je ook rekening moeten houden met hypertrofie. Als je traint op de manier die hercules beschrijft, zullen je RM's sterk achteruitgaan. Ik weet niet of dat je bedoeling is. Ik denk het niet.

De reden waarom sommige gewichtheffers minder volumineus zijn dan andere en toch erg sterk zijn, is genetica. Die mannen hebben veel spiervezels in één motoreenheid. Wat ook helpt om minder volumineus te ogen is lengte. Ik ben ongeveer 1m97 en dan zie je er sowieso peziger en minder plomp uit. Je kan ook je vetpercentage laag trachten te houden, dat helpt zeker ook.